Creixen els preus del lloguer a Cerdanyola i Ripollet - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Creixen els preus del lloguer a Cerdanyola i Ripollet

Els preus del lloguer van incrementar-se aquesta primavera a Cerdanyola i Ripollet, escapant de la dinàmica a la baixa registrada a Catalunya. Ambdues poblacions s’allunyen de la tendència experimentada a la resta del país, on la renda mitjana durant el segon trimestre de 2021 és de 713,22 euros, un 2,7% menys que el mateix període de l’any anterior.

Segons les dades de les fiances dipositades a l’Institut Català del Sòl (Incasòl), la mitjana de la renda de nous contractes a Cerdanyola va ser de 768,32 euros, el que suposa un increment del 2,19% respecte als 751,83 euros registrats a la primavera de 2020.

L’increment del preu dels lloguers és encara més pronunciat en el cas de Ripollet. Les dades de l’Incasòl indiquen que la renda mitjana a la ciutat durant el segon trimestre de l’any és de 631,58 euros, una xifra que suposa un augment del 4,45% respecte als 604,67 euros del mateix període de 2020.


Un any de la llei del lloguer

Les dades facilitades per la Generalitat es coneixen just quan es compleix un any de l’entrada en vigor de la llei per contenir els preus del lloguer, que limita els augments i en alguns casos els rebaixa. De fet, el Consell Metropolità va renovar fa un parell de mesos per cinc anys més la declaració d’àrees d'habitatge tens de Ripollet i altre 19 municipis de l’entorn de Barcelona. Així mateix, Cerdanyola i altres 9 municipis metropolitans van quedar aprovats inicialment i s’afegeixen als de Begues, Castellbisbal, el Papiol i Torrelles de Llobregat. Es preveu que tots quedin aprovats aquest mes, després del període d'informació pública.

En total, l’AMB ha tramitat les 34 peticions que ha rebut per part dels municipis metropolitans. 

La declaració d’una àrea d’habitatge tens deriva de la Llei 11/2020 aprovada pel Parlament de Catalunya el 18 de setembre, que estableix una sèrie de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes de lloguer d'habitatge.

L’objectiu d'aquesta Llei és regular la contenció i moderació de rendes en aquests contractes de lloguer per evitar l’increment de preu dels pisos i desinflar els preus abusius que han de pagar els inquilins. La llei determina que els propietaris d’habitatges facin pagar com a renda de lloguer el preu determinat per l’índex de referència de preus de lloguer. En cas que el propietari no ho compleixi, el règim sancionador vehiculat a través de la Llei 18/2007 pot arribar a imposar multes de fins a 90.000 euros.

Aquesta declaració regula 4 aspectes concrets: àmbit, durada, reducció de l’índex de referència dels preus de lloguer i la possibilitat d’excloure els habitatges de més de 150 m2.

La declaració d’habitatge tens és possible si es compleix una d’aquestes tres condicions: que l’àrea en qüestió experimenti un creixement sostingut superior al de la mitjana de tot Catalunya, que el preu del lloguer superi el 30 % dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys o que el preu de l’habitatge hagi crescut 3 punts per sobre de l'IPC en els últims 5 anys.

L'AMB té la competència d’aprovar la declaració d’habitatge tens als 35 municipis metropolitans que deriva de l’article 3 de la Llei 11/2020. Aquest article diu que el procediment per a la declaració d’àrees amb mercat d’habitatge tens correspon a la Generalitat de Catalunya, que ho declara per a la resta de municipis del territori català.

Pages