La UAB inaugura “el curs del retorn al campus” amb una lliçó magistral de la directora del MACBA - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

La UAB inaugura “el curs del retorn al campus” amb una lliçó magistral de la directora del MACBA

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha inaugurat avui el curs 2021-2022, que el rector Javier Lafuente ha qualificat com “el curs del retorn al campus”, amb un acte institucional en què la directora del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Elvira Dyangani Ose, ha pronunciat una lliçó magistral sobre “una nova noció de museu” basat “en les experiències i en els afectes”. L’acte també ha comptat amb la presència de la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat, Gemma Geis; el president del Consell Social de la UAB, Gabriel Masfurroll, i l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón.

Dyangani Ose ha iniciat la seva intervenció evocant el seu pas per la UAB com a estudiant d'història de l'art i agraïnt la influència de dos professors en particular, Miquel Molins i Teresa Camps, que van ajudar-la a començar a plantejar-se l’espai museístic com una “plataforma generadora de diàleg”.Ha evocat els orígens dels museus com a “institucions centrades en l’objecte” i, per tant, basades en una idea de possessió lligat a un “gest colonitzador” i a un cert “elitisme de l'alta burgesia”.

A continuació el grup Pink Lemon Valley ha ofert una petita actuació musical amb la interpretació del tema propi Aurora i la versió de L’Eva i la Jana del grup Ginestà.

La música ha donat pas a les intervencions institucionals del president del Consell Social de la UAB, de l’alcalde de Cerdanyola, rector de la UAB i la consellera Recerca i Universitats de la Generalitat.

Gabriel Masfurroll ha fet balanç dels seus 7 anys al capdavant del Consell Social de la UAB, defensant com a un dels objectius assolits apropar la Universitat a la societat.

Per la seva banda, Carlos Cordón ha iniciat un any més el seu discurs agraint la tasca de la UAB i mostrant l’orgull de comptar amb el campus d’una universitat de prestigi internacional al municipi. L’alcalde de Cerdanyola ha destacat que “ha arribat el moment perquè l’administració propiciï que les universitats, des dels seus estatuts, puguin impulsar canvis en la relació, la docència i l’organització dels ensenyaments en relació amb la recerca i la transferència de coneixement” i ha afegit que “comença a ser urgent garantir la suficiència del finançament universitari d’acord amb el compliment de les funcions assignades a la universitat i tenir presents les particularitats de cada campus”

El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha volgut celebrar l’inici del nou curs amb “l’alegria del retorn a les aules” però també i “malauradament amb els fets incívics ocorreguts al campus”. El rector ha anunciat que intensificaran els mecanismes amb els organismes competents perquè no es tornin a repetir. Lafuente ha recordat que les universitats catalanes assoleixen uns resultats notables amb uns recursos insuficients i “aquesta manca de recursos limita el nostre impacte social com a generadors i transmissors de coneixement” .

Gemma Geis ha destacat la creació de la conselleria de Recerca i Universitat que ha nascut amb l’objectiu de quedar-se. En el seu discurs la consellera de Recerca i Universitat ha reivindicat el traspàs de les beques a la Generalitat i si aquest es materialitza s’ha compromès a impulsar polítiques d’equitat en el preu dels graus i màsters. Geis també s’ha referit a la necessitat de preparar un relleu generacional a les universitats.

La consellera ha tancat l’acte inaugurant oficialment el curs 2021-22 i donant pas a una l’actuació del cor de cambra de la UAB amb el Gaudeamus Igitur, l’himne universitari per excel·lència.

Pages