Desenes de persones es van concentrar ahir al vespre al parc del riu Ripoll de Ripollet contra la creixent violència LTBIfòbica i en protesta pels darrers actes vandàlics contra símbols i elements del mobiliari urbà que visibilitzen la lluita pels drets i llibertats del col·lectiu LGTBI al municipi. L’acte, convocat per l’Ajuntament i les entitats Proud LGTBI Ripollet i l’Observatori Contra l’Homofòbia, va esdevenir un crit fort i unànime contra qualsevol tipus de violència i agressions al col·lectiu LGTBI.
La concentración es va celebrar després que la setmana passada es fessin malbé la placa del recentment inaugurat mural de memòria històrica LGTBI, el monument en reconeixement del col·lectiu LGTBI del parc del riu Ripoll, la placa de Municipi feminista i LGTBI i el banc pintat amb els colors de la bandera LGTBI a la zona verda de les pistes de l’ESBAR. Uns fets que han estat denunciats públicament i amb fermesa per part del consistori i sobre els quals el Departament de Polítiques LGTBI+ de la Generalitat de Catalunya ha iniciat un expedient administratiu sancionador.
L'acte al parc del riu Ripoll va comptar amb una nodrida representació municipal, encapçalada per l’alcalde de Ripollet, José María Osuna, així com del director general de Polítiques públiques LGTBI, Xavier Florensa, qui va encoratjar als assistents a combatre el context d’odi actual en el qual va emmarcar els actes vandàlics a la ciutat.
L’Ajuntament de Ripollet treballa des de fa anys en implementar polítiques públiques LGTBI en tots els àmbits de la vida local i amb la col·laboració de diferents entitats i col·lectius, com ara Proud LGTBI Ripollet, el Comitè de Dones de Ripollet, L’Aresta, l’Observatori Contra l’Homofòbia o Gais Positius, entre d’altres. De fet, el president de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, va animar el consistori a mantenir la seva línia actual. En aquest sentit, Rodríguez va remarcar els avenços assolits els darrers anys, però va alertar dels perills existents actualment: “S’ha lluitat moltíssim, hem aconseguit molts reptes. Però els drets no van venir per quedar-se, sinó que calen defensar-los dia a dia per tal que es quedin”. I per aconseguir-ho, el president de l’Observatori contra l’Homofòbia va encoratjar als assistents: “No hem de tenir por, hem de sortir al carrer, ens hem d’estimar i pensar que els malalts són els altres”.
“Ripollet, ciutat pionera”
El regidor de Polítiques LGTBI a l’Ajuntament de Ripollet, Fran Sánchez; el coordinador tècnic de l’Observatori contra l’Homofòbia, Cristian Carrer; i el president de Proud Ripollet, Toni Luque; van ser els encarregats de llegir el manifest de la concentración. Fran Sánchez va recordar que Ripollet és una ciutat que vetlla pels drets del col·lectiu LGTBI, com ho demostren les polítiques públiques LGTBI que s'estan desenvolupant des de l'any 2015 i “sent una ciutat pionera i referent per a molts municipis i administracions”. En aquesta línia, el regidor de Decidim Ripollet va remarcar la necessitat de “fugir del simbolisme d’hissar només la bandera de l’arc de sant Martí quan toca”, apostant per “treballar de manera transversal amb totes les àrees i regidories de l’Ajuntament.
Per la seva banda, el coordinador tècnic de l l’Observatori contra l’Homofòbia, Cristian Carrer, va explicar que, segons les dades de l’entitat, avui ja hi han més de dues-centes incidències per LGTBI-fòbia, “moltes més de les que hi havia l’any passat sencer”. Es tracta, segons Carrer, d’un “degoteig constant d’odi que ha arribat a les poblacions veïnes de Sant Cugat, Montcada i Reixac, UAB i també a Ripollet, on en pocs dies s'ha atacat tota la simbologia LGTBI municipal”. Així, va recordar que per cinquena vegada s’ha vandalitzat el mural LGTBI, per primera vegada en més de quatre anys el monument LGTBI del parc del Riu Ripoll, i també per primera vegada el senyal ‘Ciutat Feminista i LGTBI’ i el banc de l’arc de Sant Martí de les pistes de l’Esbar.
Uns fets que, segons el president de Proud Ripollet, Toni Luque, no són casuals: “El primer atac al mural va succeir just en la primera visita del partit d'ultradreta Vox a la ciutat, un partit amb representació institucional que té un missatge clarament d'odi. El segon i tercer atac van coincidir amb diades específiques com el dia de visibilitat trans i el dia de la visibilitat lésbica”.