Segons la proposta del PSC, el pressupost 2022 serà de 64.246.746 euros. A aquesta xifra caldrà sumar el romanent de tresoreria de la liquidació del 2021, que es calcula en 10.681.000 euros, i les diferents subvencions que es rebin i que encara estan per determinar. A més, la supressió de les regles fiscals, com la de la despesa, també permetrà que diners que s’havien de destinar a l’amortització de deute es puguin traslladar a inversions. Tot i així el regidor de Serveis Econòmica, Javier Sánchez, avança que “serem prudents com sempre i mantindrem l’estabilitat”.
Carlos Cordón destaca que, de nou, “no augmentarem la pressió fiscal sobre la ciutadania”, congelant les taxes i impostos municipals per tercer any consecutiu. A més, l’alcalde també ha fet referència als 3,7 milions que es destinaran a polítiques socials, l’1,2 milions per seguir fomentar l’ocupació i l’activitat econòmica i 1,7 milions d’euros en el nou contracte de jardineria. L’objectiu és aprovar inicialment el pressupost en un ple extraordinari el proper 10 de desembre i, de forma definitiva, en el ple ordinari de gener.
Tant l’alcalde com el regidor de Serveis Econòmica, Javier Sánchez, han subratllat que la proposta de pressupost té la petjada de tots els grups municipals del ple perquè han comptat amb la col·laboració de tots ells en diferents grau d’implicació. Sánchez assenyala que “la voluntat del govern és disposar d’un pressupost el més consensuat possible” i afegia que “les negociacions continuen obertes”.
Els eixos principals del pressupost 2022 són les polítiques socials, l’activitat econòmica i l’ocupació i l’espai públic. A més, destaca l’augment d’un 19,75% de la despesa de Cultura per seguir potenciant el Festival Internacional Blues i la Festa Major del Roser de Maig. També hi haurà un increment del 30% de les partides de Feminisme i LGTBIQ+ pel desenvolupament de polítiques d’igualtat un augment del 45,33% a Gent Gran per impulsar iniciatives que promouen la participació i la sensibilització social. I es preveu 700 mil euros per a la transformació digital i la modernització de l’Ajuntament.
Inversions
Respecte a les inversions previstes es xifren en 2.500.450 euros. La supressió de les regles fiscals, com la de la despesa, permetrà que diners que s’havien de destinar a l’amortització de deute es puguin traslladar a inversions. A més, també es destinarà a inversions el romanent del 2021. Entre les inversions que contempla la proposta de pressupost, destaquen les obres en l’espai públic (1.302.500 euros), l’adquisició d’una nova nau de la Brigada Municipal (1.200.000 euros), la reurbanització II fase a Serraparera (1.866.000 euros) i la de Fontetes (833.500 euros), al nou espai polivalent per a la formació i pràctica en arts escèniques i musicals (855.000 euros), la reforma i rehabilitació de Ca n’Altimira (625.000 euros), les actuacions a la ZEM Les Fontetes (500.000 euros), el cobriment de les pistes del ZEM Les Fontetes (523.000 euros) i l’adequació de la Torre Llopis (250.000 euros).
Javier Sánchez destaca també l’accés a les convocatòries dels Fons Next Generation. L’Ajuntament ja ha presentat un projecte a la convocatòria de Transformació digital de l’Administració Local i té la intenció de repetir el procés en les convocatòries previstes per al 2022 i que se centren en la implantació de les Zones de Baixes Emissions, la Rehabilitació d’edificis públics, millores en l’eficiència energètica i l’impuls a l’activitat econòmica local.
Impostos
La previsió d’ingressos per impostos s’ha mantingut en termes generals iguals que l’exercici 2021 i s’espera recaptar 31.041.700 euros, el 63% d’ells de l’Impost de Béns i Immobles, que es congela. Hi ha la previsió de reducció del 3’17% en l’impost de vehicles i l’augment del 3’7% pel nou càlcul de les plusvàlues que, segons indica Sánchez, inclou a la proposta la previsió de l'import menor entre les liquidacions dels últims 5 exercicis, seguint recomanacions de la Diputació de Barcelona (5’5 milions).
En aquest capítol d’ingressos, les taxes augmenten un 4’8% davant la previsió que l’eliminació progressiva de restriccions sanitàries fa que augmenti l’ús de serveis i equipaments i l’altra gran pota dels ingressos municipals, les transferències, pugen un 12% fins els 22’3 milions d’euros, per l’augment de l’import provinent dels tributs de l’Estat.