Aquest estudi compleix 14 anys de la primera edició, que va tenir lloc l'any 2007, i des d'aleshores té una freqüència bianual. Es tracta d’una activitat estadística que s’ha repetit a la resta de parcs metropolitans i el seu objectiu principal és determinar el perfil dels visitants, els seus hàbits d'ús i la seva opinió i valoració sobre diferents aspectes de la gestió i l’estat dels parcs metropolitans, a fi de planificar millor les actuacions que s'hi han de portar a terme.
L’enquesta s’ha dut a terme en col·laboració amb l’Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans Barcelona (IERMB), que realitza el control i seguiment del treball de camp, l’explotació de les dades i la realització dels informes.
En l’edició d’enguany de l’estudi, els usuaris han puntuat amb un notable els dos parcs gestionats per l’AMB a Ripollet, elevant la nota que van obtenir el 2019, darrer any en què s’havia realitzat l’enquesta. Així, els ciutadans han puntuat amb un 8,15 (sobre 10) de mitjana la qualitat percebuda al Parc dels Pinetons, xifra que es va quedar en el 7,64 fa dos anys. El mateix passa amb el Parc del Masot, que enguany assoleix un 7,18 per part dels usuaris enquestats, per sobre del 6,74 que li van atorgar l’any 2019.
Cal destacar que els usuaris de tots dos espais verds ubicats a Ripollet els troben millor del que s'esperaven abans d'anar-hi, fet que implica un augment important de la satisfacció ciutadana. Així, la qualitat esperada tant al Parc dels Pinetons (7,06) com al Parc Masot (6,11) està lluny de la nota que li atorguen els usaris un cop els han visitat.
Millora de la seguretat
L’informe destaca que els dos parcs de Ripollet han millorat el bona part de les variables estudiades i que, en qualsevol cas, no han empitjorat en cap. Destaca especialment l’avança assolit en la seguretat percebuda pels usuaris. De fet, el Parc dels Pinetons és l’espai verd dels 47 gestionats per l’AMB que més ha evolocionat en aquest camp. Fa dos anys, ni tan sols arribava a l’aprovat (4,49) i enguany aquesta nota s’enfila fins al 7,30 sobre 10. Una cosa semblant passa al Parc Masot, al top 3 de parcs metropolitans més millorats en aquest aspecte: del 4,09 de l’any 2019 ha passat en aquesta edició al 6,13.
La millora en la seguretat, de fet, és un reflex de l’evolució en positiu de la qualitat apreciada pels usuaris dels dos parcs emplaçats a Ripollet. Així, el Parc dels Pinetons ha millorat de nota en 11 dels 13 indicadors estudiats: gent que hi va/ambient, neteja general del parc, seguretat, disseny, jardineria, mobiliari urbà, proximitat, zones de jocs infantils, enllumenat, serveis i senyalització.
El Parc Masot també ha rebut una millor nota dels enquestats enguany en la majoria dels camps analitzats. D’aquesta manera, ha evolucionat en positiu en fins a 9 indicadors: tranquil·litat, neteja, comportament i cura dels altres, seguretat, disseny, jardineria, enllumenat, serveis i senyalització.
Foto: Josep Cano