Localitzats i inactivats dos nius de vespa asiàtica a Ripollet - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Localitzats i inactivats dos nius de vespa asiàtica a Ripollet

L’Ajuntament de Ripollet ha explicat avui que l’empresa de plagues especialitzada Bionet va actuar el passat 22 d’octubre en dos nius de colònies de vespa asiàtica localitzats al municipi. El primer, de grans dimensions, es trobava al solar de l’antiga fàbrica Trilla i, tot i estar en un solar privat, es va decidir actuar per seguretat ciutadana. 

Una setmana després es va haver repetir el tractament, després de revisar-lo i observar una activitat força alta. A l’altre niu neutralitzat, a tocar de l’aparcament del sector Baricentro, el tractament només es va haver de fer una vegada i l’actuació va ser exitosa, de forma que el vesper la setmana següent ja no presentava activitat i estava força degradat.
La inactivació del vesper consisteix a tractar-ho a distància amb insecticida, amb la tècnica de projecció de vectors congelats, per eliminar no només les vespes que habitualment veu la ciutadania sinó, especialment, les reines que l'any vinent podrien haver format altres nius. El vesper, però, no es retira físicament, de forma que les persones el continuen veient fins que es degrada i cau.
Actualment, l’Ajuntament no té constància de cap altre vesper més d’aquesta espècie exòtica invasora que suposa un perill per als altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta. El consistori ha explicat que, en cas que alguna persona en vegi un, pot adreçar-se a la Policia Local o a Salut Pública, als telèfons 935 046 000 – 935 046 007 o bé al correu electrònic salutpublica@ripollet.cat.
La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, al port de Bordeus, a través d’un container que venia de la Xina. Posteriorment es va estendre per tot el sud de França i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. S’estima que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any.
Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.
La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.
No és especialment agressiva per a les persones però captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura.

Pages