Ripollet ampliarà freqüències, serveis i personal de la neteja viària amb l’entrada en vigor del nou contracte amb Urbaser a finals de gener - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Ripollet ampliarà freqüències, serveis i personal de la neteja viària amb l’entrada en vigor del nou contracte amb Urbaser a finals de gener

L’alcalde de Ripollet, José María Osuna, i la regidora de Serveis Municipals, Pilar Castillejo, han presentat aquesta setmana les principals novetats i millores que representarà per a la ciutat el nou contracte de neteja viària amb l’empresa Urbaser. La millora de la neteja, com ha explicat Osuna, “possibilita que tinguem una ciutat més habitable i més saludable, ajuda a una dinamització comercial i a una prosperitat econòmica”. 

Per aconseguir aquesta millora, el nou contracte incorpora més serveis i personal; més zones i freqüències, i dóna un marge per poder atendre les diferents necessitats que vagin sorgint. “Som plenament conscients que una de les principals queixes dels nostres veïns i veïnes és la neteja dels nostres carrers i nosaltres compartim que és un dels aspectes més millorables i aquest nou contracte vol donar-li la volta”, ha explicat el batlle de Decidim, qui reconeix que “el contracte actual no estava ben dimensionat a les necessitats de Ripollet i per això se suplien part d’aquestes carències amb plans d’ocupació com Ripollet Viu”. L'alcalde també ha apel·lat a la necessitat que aquest servei vagi acompanyat de la corresponsabilitat dels veïns i veïnes en la cura dels carrers.
Per la seva part, la regidora de Serveis Municipals, Pilar Castillejo, ha explicat que el nou contracte no es posarà en marxa amb tota la maquinària prevista, ja que alguns vehicles no han arribat per problemes de subministrament i es preveu que entrin en funcionament amb el nou servei de recollida. En total, de la trentena de màquines i vehicles que s'utilitzaran per a realitzar el servei, 17 seran de nova incorporació. A més, es renovaran un total de 9 furgons, camions i furgonetes existents, passant, en la major part dels casos, a motorització elèctrica.
El cost anual del contracte passa d’1.160.000 a 1.436.000 euros, amb un increment d'uns 276.000 euros anuals, el que es tradueix en un increment de la neteja arreu del municipi. “El que fem amb el nou contracte és oblidar la concepció radial de la neteja i tenir en compte les necessitats de tota la ciutat i dels diferents barris”, ha afegit Castillejo, tot explicant que els barris més allunyats del centre no tindran menys neteja, sinó que s’establirà la freqüència en funció del nivell d’afluència de persones, de la gent que hi viu o de l’urbanisme de la zona. Així, en lloc d’un, s’han establert diferents centres amb alta intensitat i també s’incorporen les zones industrials.
A més, com ha explicat Castillejo, “una de les majors demandes dels veïns i veïnes era la de la neteja amb aigua i netejarem voreres i calçada de forma periòdica, elevant la freqüència a l’estiu”. També s’intensifica la neteja de contenidors i el seu voltant, i de papereres amb aigua a pressió. A més, es mantindran els plans d’ocupació de Ripollet Viu, cosa que permetrà seguir reforçant la neteja i actuar davant demandes i necessitats puntuals.
17 tipus de serveis i 7 zones d’intensitat

El servei de neteja viària s’ha organitzat segons tres grups de serveis: bàsics, complementaris i excepcionals. El grup de Serveis bàsics conforma el grup principal de tractaments de neteja i engloba el servei d’escombrat mixt; el servei d’escombrat manual; el servei d’escombrat manual mecanitzat; el servei d’escombrat mecànic; el servei de buidatge de papereres; i el servei de ruixat amb aigua mixt.
Els serveis complementaris inclouen el servei de neteja del mercat setmanal; el servei de reforç per caiguda de fulles; el servei de retirada de vegetació a la via pública; el servei de neteja amb aigua a alta pressió; i el servei de neteja d’actes i festius.
Els serveis excepcionals tractaren aquella neteja d’emergència que no es pot preveure o no necessàriament es repeteix en el temps, com ara la Brigada d’intervenció immediata; el Pla de pluges i neteja de fang; el Pla de nevades i gel; el Pla de ventades; el Pla de gestió de vessaments a la via pública; i el Pla de desinfecció.
A Ripollet s’han establert set zones d’intensitat d’ús, 4 zones en ús residencial i 3 zones en ús industrial. Les freqüències globals d’escombrat per zones d’intensitat de neteja són de 7 cops per setmana en lloc de 6, principalment a les rambles, en cas d’intensitat molt alta; 4 cops per setmana per a carrers amb molta densitat i s’incorporen zones com el barri Tiana Pont Vell, en el cas d’intensitat alta; 2 cops per setmana en el casos d’intensitat mitjana; i 1 cop per setmana en el cas d’intensitat mitjana-baixa.
En el cas de les zones d’ús industrial, la freqüència d’escombrat serà d’1 cop per semtana en la zones d’intensitat alta; quinzenal, en el casos d’intensitat mitjana; i mensual, en els casos d’intensitat baixa.
Quant als horaris, la neteja de zones més transitades es farà a primera hora del matí; al voltant de les escoles, després de les 9, i als carrers amb molt de trànsit es farà fora de la franja de 8 a 9 hores. Per tal d’evitar queixes sobre el soroll de les màquines, les bufadores es canviaran a elèctriques i a més, les màquines de neteja viària especialment sorollosa s’utilitzaran fora de l’horari nocturn, entre les 8 i les 22 hores.
El contracte, amb una durada de vuit anys, també suposa un important increment de personal, passant de 21 a 52 operaris amb dedicació exclusiva.
Com ha avançat la regidora Pilar Castillejo, la segona part del contracte, que serà el porta a porta, es preveu iniciar a finals de juny, un cop arribin els nous camions i la campanya d’implantació es realitzarà durant el primer semestre de 2022.

Pages