Nou gual inundable i millora de la connexió de Ripollet
A mitjans gener està previst que s’iniciïn les obres d’instal·lació d’un pas fluvial sobre el riu Sec i l’arranjament dels accessos corresponents des del parc Massot i el camí del passatge de l’Ermita, que l’Ajuntament va sol·licitar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), dins el Programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans (PSG).
Aquest gual inundable també millorarà la connexió entre Ripollet i Cerdanyola i l’accés a l’N-150 i permetrà donar continuïtat a l’anella verda. Així, aquest pas contribuirà a minvar l’actual aïllament del Parc Massot (pendent de reestructuració per esdevenir parc fluvial) i connectarà el passatge de l'Ermita procedent de Montcada amb el Parc Massot i els municipis de Cerdanyola i Barberà.
Les obres consistiran en la construcció d’un gual inundable de formigó de 20,35 metres de longitud i 4 d’amplada, transitable per a vianants i bicicletes. Per arribar des del Parc del Massot o des del passatge de l’Ermita al pas fluvial es realitzaran, a ambdós talussos, una escala d’1,5 metres d'amplada. El cost d’aquesta actuació és d'uns 257.000 euros, amb una aportació de l’AMB de 193.123,69 euros i la de l'Ajuntament de Ripollet, de 64.374,56 euros.
Els dos projectes de recuperació contemplen la intervenció a pràcticament la totalitat de les lleres dels rius Ripoll i Sec al seu pas per Ripollet i s’executen donant continuïtat a la ‘Memòria per a la recuperació de les lleres dels rius Ripoll i Sec al seu pas per Ripollet, les àrees de ribera i els espais lliures vinculats al sistema fluvial’ aprovada el juny de 2017 per la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Ripollet.
Des de l’Ajuntament destaquen que aquestes actuacions són el primer pas dins un objectiu global de millora de l’estat de conservació del riu Ripoll a Ripollet. El consistori explica que, un cop dutes a terme aquestes actuacions, el riu pot evolucionar lliurement i recuperar els seus processos naturals. La segona fase d’actuacions, “imprescindible de realitzar”, haurà d’incloure mesures de restauració per tal d’accelerar els processos de recuperació del bosc de ribera i la millora global de l’hàbitat. Aquesta naturalització permetrà, segons l’Ajuntament, estabilitzar sòls, evitar grans erosions o crear refugis per a la fauna. A la vegada, “obtindrem tots els serveis ecosistèmics associats com la fixació de CO₂, la reducció de la temperatura o la humidificació de sòls”.