L’Asociación Internacional de Sanitarios en España (AISE) ubicarà l’equip durant un mes i mig a Esmeraldas, una de les zones més pobres situada a l’extrem nord-occidental del país. En aquest territori s’hi troba concentrada la important comunitat afroequatoriana (un 8% de la població total del país).
AISE organitza una campanya sanitària anual, habitualment per aquestes dates. Blanca explica que els diferents equips “fan una tasca sobretot de promoció i prevenció de la salut en zones rurals. Divulgant coses que per nosaltres són tan senzilles com la necessitat de la higiene de mans i la prevenció de les ETS (malalties de transmissió sexuals)”. És una tasca que cal fer en un entorn diferent del nostre, en vies d’evolució i regit per un pensament que des de la nostra òptica és antic i amb marcats rols de gènere.
Blanca Perdiguer, amb el suport del CB Ripollet, s’adreça a la ciutadania perquè en mesura de les seves possibilitats aporti medicaments i material sanitari o compri un bolígraf per 2 euros destinats a finançar la campanya.
Qui vulgui fer donacions o comprar el bolígraf podrà adreçar-se a les oficines del CB Ripollet, al Pavelló Francesc Barneda, els dies 3 i 4 de febrer, de les 17’30 a les 20 hores. També el cap de setmana, en horari dels partits. El CB Ripollet informarà d’aquesta iniciativa solidària a través dels seus perfils socials @cbripollet, a Instagram i Twitter.
Blanca explica que “els materials que aporti la ciutadania aniran destinats a gent que tenen menys recursos que nosaltres. Aquí tenim la sort de tenir una sanitat pública i de molta qualitat. En aquests països en vies de desenvolupament no la tenen. Moltes vegades han de pagar per poder accedir a sanitat. I no van al metge. Aquesta campanya és una oportunitat per poder oferir aquesta assistència a la gent que de veritat la necessita i no té els recursos per accedir-hi”.
Perdiguer ja té experiència en programes solidaris. Confessa que sempre li ha agradat molt el tema del voluntariat. A escala local i internacional. Ha estat a Tanzània, a un col·legi. I ha fet el servei de voluntariat europeu a Itàlia en un projecte dedicat a persones amb diversitat funcional.
Sap que, a escala internacional, és una manera de conèixer molt més la cultura d’aquell país, endinsar-te en el seu món, saber com funciona realment i afrontar les problemàtiques que tenen d’una manera més propera.
Entre la medicació que es pot aportar a la campanya hi han els antibiòtics orals; els antihipertensius (enalapril, captopril, losartan); els antidiabètics orals (Metformina, glibenclamida); els antihistamínics; els antifúngics orals i vaginals; els broncodilatadors (ventolin, atrovent i budesónida); els xarops infantils (amoxicil·lina, paracetamol, Ibuprofèn); els AAS, betabloquejants (bisoprolol) i estatines; els antitusius i mucolítics; els protectors gàstrics, antiàcids, antiemètics; els laxants i antidiarreics; l’albendazol; els relaxants musculars; les pomades (antibiòtiques, antifúngiques, corticoides, combinades, dermatitis, venotòniques, antiinflamatòries); els col·liris; els suplements vitamínics (calci, ferro, ac. fòlic); les locions antipolls; els protectors solars; i els preservatius.
Pel que fa al material, es demanen guants; màquines de glicèmia i llancetes; agulles de glicèmia; tires d’orina (labstix); depressors; termòmetres; tensiòmetres; saturadors; fonendoscopi; otoscopis; agulles i xeringues; sèrum fisiològic; esparadrap; venes; gasses; clorhexidina (sabó); apòsits per a ferides; povidona iodada; alcohol; i raspalls i pastes de dents.