Cerdanyola celebra l’Any Gabriel Ferrater - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

Cerdanyola celebra l’Any Gabriel Ferrater

Les activitats que organitza la ciutat en el marc de l’Any Gabriel Ferrater formen part del programa Més Que Lletres 2022 i del Pla Director de Lectura de la ciutat, una proposta municipal que fa dels llibres i la lectura protagonistes de la vida cultural durant els mesos de març i abril.

Cerdanyola del Vallès participarà activament en l’Any Gabriel Ferrater, commemoratiu del centenari del naixement del poeta, lingüista i professor universitari, entre d’altres centres a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Les activitats previstes formen part del programa Més Que Lletres 2022 i del Pla Director de Lectura de la ciutat, una proposta municipal que fa dels llibres i la lectura protagonistes de la vida cultural durant els mesos de març i abril.
La primera activitat “vestirà” alguns arbres de la ciutat amb una tria dels poemes més significatius de Gabriel Ferrater. A partir del divendres 18 de març i fins al 28 d’abril, la ciutadania podrà llegir i connectar amb l’obra d’un dels poetes més destacats de les lletres catalanes. Els arbres ens parlaran i diran poesia de Ferrater, en una activitat que a més, enllaçarà amb el Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el 21 de març.
L’Ajuntament convida tothom a seguir l’itinerari d’Els arbres ens parlen. Es podran trobarar a la plaça de l’Enric Granados; a la cantonada del carrer del Foment amb el carrer de Francesc Layret (pont Riu Sec); a la plaça de l’Abat Oliba; i al pati del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC – C. de Sant Martí,88).
També formaran part de l’Any Gabriel Ferrater activitats com el Dia Internacional del llibre infantil - Tales Truck (dissabte 2 d'abril) o el Dia de Sant Jordi (dissabte 23 d'abril).

Gabriel Ferrater
Gabriel Ferrater va néixer a Reus fa cent anys i es va suïcidar a Sant Cugat del Vallès en fa cinquanta. És una doble ocasió per commemorar l’obra d’un dels grans poetes catalans de tots els temps, que va excel·lir també com a crític d’art i de literatura i va renovar l’estudi i l’ensenyament de la lingüística. En els pocs anys que van des de mitjans dels anys cinquanta del segle XX fins a les primeries dels setanta, Ferrater va encarnar com ningú més, segurament, la figura de l’intel·lectual independent i rebel, que exerceix la llibertat de pensament al marge de manaments ideològics. El contacte amb les noves generacions a través de la docència universitària i l’impacte de la seva mort el van convertir, a més, en una figura icònica. I l’edició pòstuma de tots els seus papers ha permès de conèixer la profunditat i la dimensió d’una obra que, mentre era viu, ell només va fixar en el terreny de la poesia, amb tres llibres que va reimprimir, aplegats i corregits, en el volum Les dones i els dies. 
Gabriel Ferrater va ser professor de lingüística i crítica literària a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Pages