Les activitats que organitza la ciutat en el marc de l’Any Gabriel Ferrater formen part del programa Més Que Lletres 2022 i del Pla Director de Lectura de la ciutat, una proposta municipal que fa dels llibres i la lectura protagonistes de la vida cultural durant els mesos de març i abril.
Cerdanyola del Vallès participarà activament en l’Any Gabriel Ferrater, commemoratiu del centenari del naixement del poeta, lingüista i professor universitari, entre d’altres centres a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Les activitats previstes formen part del programa Més Que Lletres 2022 i del Pla Director de Lectura de la ciutat, una proposta municipal que fa dels llibres i la lectura protagonistes de la vida cultural durant els mesos de març i abril.
La primera activitat “vestirà” alguns arbres de la ciutat amb una tria dels poemes més significatius de Gabriel Ferrater. A partir del divendres 18 de març i fins al 28 d’abril, la ciutadania podrà llegir i connectar amb l’obra d’un dels poetes més destacats de les lletres catalanes. Els arbres ens parlaran i diran poesia de Ferrater, en una activitat que a més, enllaçarà amb el Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el 21 de març.
L’Ajuntament convida tothom a seguir l’itinerari d’Els arbres ens parlen. Es podran trobarar a la plaça de l’Enric Granados; a la cantonada del carrer del Foment amb el carrer de Francesc Layret (pont Riu Sec); a la plaça de l’Abat Oliba; i al pati del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC – C. de Sant Martí,88).
També formaran part de l’Any Gabriel Ferrater activitats com el Dia Internacional del llibre infantil - Tales Truck (dissabte 2 d'abril) o el Dia de Sant Jordi (dissabte 23 d'abril).
Gabriel Ferrater
Gabriel Ferrater va néixer a Reus fa cent anys i es va suïcidar a Sant Cugat del Vallès en fa cinquanta. És una doble ocasió per commemorar l’obra d’un dels grans poetes catalans de tots els temps, que va excel·lir també com a crític d’art i de literatura i va renovar l’estudi i l’ensenyament de la lingüística. En els pocs anys que van des de mitjans dels anys cinquanta del segle XX fins a les primeries dels setanta, Ferrater va encarnar com ningú més, segurament, la figura de l’intel·lectual independent i rebel, que exerceix la llibertat de pensament al marge de manaments ideològics. El contacte amb les noves generacions a través de la docència universitària i l’impacte de la seva mort el van convertir, a més, en una figura icònica. I l’edició pòstuma de tots els seus papers ha permès de conèixer la profunditat i la dimensió d’una obra que, mentre era viu, ell només va fixar en el terreny de la poesia, amb tres llibres que va reimprimir, aplegats i corregits, en el volum Les dones i els dies.
Gabriel Ferrater va ser professor de lingüística i crítica literària a la Universitat Autònoma de Barcelona.