El Consorci Metropolità de l’Habitatge ha obert aquesta setmana el període de sol·licitud d’ajuts per a la rehabilitació d’habitatges en el marc del Pla Metropolità de Rehabilitació d’Habitatges (PMRH), que el Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar a finals de 2020. El programa té una dotació de 100 milions d'euros procedents dels fons europeus Next Generation per al període 2022-2026. Els propietaris dels habitatges que es rehabilitin hi aportaran 72 milions d'euros més, de manera que la inversió total serà de 172. Aquest pla preveu rehabilitar 13.650 habitatges entre 2022 i 2026, i que unes 35.000 persones se'n puguin beneficiar.
El Pla pretén potenciar la lluita contra l'emergència climàtica a través de l'eficiència energètica; millorar la integració urbana i reduir les desigualtats socials dels barris més vulnerables; fomentar la revitalització econòmica d'un sector amb fort potencial de creixement, així com garantir l'accessibilitat universal als habitatges. En funció de l'eficiència energètica que s'obtingui un cop rehabilitat l'edifici, les subvencions podran arribar fins al 80 %, amb un màxim de 21.400 euros per habitatge. Tanmateix, els propietaris que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica podran accedir a ajuts de fins al 100 % de l'import que els correspongui pagar per les obres de rehabilitació. Cal destacar com a novetat que aquests ajuts, que es pagaran directament a la comunitat de propietaris, no suposen cap gravamen en la declaració de l'IRPF, ja que n'estan exempts i, alhora, la despesa de rehabilitació es pot desgravar fins al 60%.
La consulta de les bases i la presentació de les peticions es poden fer al web www.cmh.cat. El CMH també ha posat en marxa en la seva pàgina una eina digital per fer simulacions de sol·licituds de rehabilitació.
Segons dades de l’AMB, als 35 municipis metropolitans que envolten Barcelona hi ha 424.147 habitatges construïts abans de 1981 (el 70 % del total, que suma 607.756), la majoria dels quals tenen una certa obsolescència física per antiguitat i manca de conservació. A més, les tècniques utilitzades a l'època (aïllaments pobres, ventilació deficient) són causa d’un mal comportament energètic significatiu.