L’Ajuntament de Cerdanyola inicia aquesta tarda les activitats del programa per a commemorar el Dia Internacional per a l'Alliberament LGTBIQ+ amb l'objectiu de seguir defensant els drets del col·lectiu LGTBIQ+ (lesbià, gai, trans*, bisexual, intersexual i queer), la diversitat sexual, de gènere i família i lluitant contra les LGTBIQfòbies.
El 28 de juny es el Dia Internacional per l’Alliberament LGTBIQ+ i des de l’Ajuntament de Cerdanyola es presenta un programa d’activitats obert a tota la ciutadania impulsat per la Regidoria de Feminismes i LGTBIQ+.
El programa ha estat treballat de forma participada amb el Consell Municipal de Polítiques de Dones i de forma coordinada amb altres àrees de l’Ajuntament, amb l’objectiu de seguir treballant de forma conjunta perquè les diversitats sexuals i de gènere s’integrin de forma transversal al dia a dia del municipi i l’acció municipal.
El compromís i la defensa dels drets de les persones LGTBIQ+ interpel·len a tothom i és per això que el programa que es presenta busca la participació de tota la ciutadania.
Enguany es presenta un programa ampli i dinàmic, amb propostes diverses que permetin reflexionar sobre les realitats de les persones del col·lectiu LGTBIQ+, tant a Cerdanyola del Vallès com a altres llocs i des de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ s’anima a la ciutadania a la seva participació.
La primera activitat programada és l’actuació de teatre al carrer ‘Monòlegs a la plaça per combatre l’homofòria’, a càrrec de la cooperativa Nus, que tindrà lloc aquesta tarda (19 hores) a la plaça Sant Ramon. ‘Monolègs a la plaça’ és un espectacle de carrer interactiu i participatiu obert a tota la ciutadania per reflexionar sobre la realitat amb la que es troben moltes persones del col·lectiu LGTBIQ+ a l’espai públic i sobre quines reaccions tenim o podríem tenir el conjunt de la ciutadania al respecte.
De la mà de la NUS cooperativa, la plaça Sant Ramon acollirà aquesta tarda dos monòlegs diferents vinculats a les diversitats sexuals i de gènere, un sobre l’homofòbia i l’altre sobre l’assetjament al carrer que viuen sovint les persones LGTBIQ+. Aquesta proposta té la voluntat d’acostar la realitat del col·lectiu LGTBIQ+ a tota la ciutadania i interpel·lar-la en el compromís i defensa dels seus drets.
Els actes previstos continuaran demà, quan el Museu d’Art de Cerdanyola acollirà la xerrada Refugi LGTBIQ+ amb Mahmoud Assy, activitat defensor dels drets del col·lectiu LGTBIQ+ i persona refugiada. Aquesta activitat, que es farà a les 18’30 hores, també forma part del programa Primavera Solidària.
L’acte central del Dia Internacional per l’Alliberament LGTBIQ+ se celebrarà el mateix dimarts 28 de juny a la plaça de l’Abat Oliba. Entre les 18 i les 20 hores hi haurà la caravana pedagògica sobre sexualitats, afectivitats i feminista La Sec Truck! A les 20 hores, l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat Escènic de l’Instutu Banús amb Drag Queen i Hope (Esperança). A continuació (20’15 hores) està prevista la lectura del manifest i després l’espectacle Churry Clown.
El programa d’activitats continuarà el dimecres 29 de juny, a les 18 hores, amb la presentació i conversa amb Fernando López Història Queer del Flamenco. Per participar en aquesta activitat, organitzada per El Safareig, cal inscriure’s prèviament.
El mateix 29 de juny, el Museu d’Art de Cerdanyola inaugurarà a les 19 hores una petita mostra amb el collage que l’artista Randomagus ha realitzat a partir de diverses obres de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya que esdevenen referents de diversitat. I seguidament l’entitat Plat Artístic presentarà una selecció de curtmetratges de temàtica LGTBIQ+
A més, durant tot el programa estarà en marxa el primer Concurs Fotogràfic d’Instagram Alliberament LGTBIQ+2022, organitzat conjuntament amb l’Associació de Fotografia de Cerdanyola-Ripollet.
La sala 0 de la biblioteca acollirà entre el 27 de juny i el 2 de juliol l’exposició documental sobre el Dia Internacional LGTBIQ+.
I, durant el mes de juny, es gravarà un programa de ràdio a Cerdanyola Ràdio en format entrevista o tertúlia per apropar-nos a la realitat de les persones del col·lectiu LGTBIQ+ del municipi. Les persones interessades en participar-hi poden posar-se en contacte escrivint a lgtbiq@cerdanyola.cat
Servei d'Atenció Integral
Així mateix, l’Ajuntament ha recordat que Cerdanyola disposa d’un Servei d'Atenció Integral a les Diversitats Sexuals i de Gènere (SAI). El SAI de Cerdanyola ofereix acompanyament i atenció de proximitat a les persones LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, Queers i més) que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fòbica.
El servei també dona resposta, entre d’altres, a consultes per qüestions vinculades a les diversitats sexuals i de gènere (identitat de gènere, expressió de gènere, orientació sexual, etc.), del col·lectiu LGTBIQ+ i familiars, professionals i/o amistats que hi tinguin vincle i gestiona el canvi de nom de diversos documents oficials com la Targeta Sanitària (TSI).