L’Ajuntament de Ripollet i l’AMB promouen la creació de comunitats energètiques entre les empreses de la ciutat - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

L’Ajuntament de Ripollet i l’AMB promouen la creació de comunitats energètiques entre les empreses de la ciutat

L’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Ripollet organitzaran el proper 30 de juny una formació a les empreses de Ripollet sobre energía solar fotovoltaica i comunitats energètiques locals en el sector industrial. La jornada, que compta amb la col·laboració de l’Associació d’Empreses de Ripollet i el Gremi d’Instal·ladors, tindrà lloc a la sala d’actes del Centre Cultural a partir de les 16 hores. 

L’objectiu de la xerrada a Ripollet és la dinamització i la divulgació de comunitats energètiques per incentivar-ne la creació a la ciutat. Amb l’objectiu d’impulsar la transició cap a un model energètic més sostenible i participatiu, l’Oficina Tècnica de Transició Energètic de l’AMB ha engegat un projecte per promoure la creació de comunitats energètiques als municipis. 

Aquesta iniciativa té com a eix central la divulgació d’aquest model de producció i consum d’energia, des de les nocions més bàsiques fins a les particularitats tècniques. Des de l’ens metropolità esperen que la difusió del coneixement existent i la dinamització del sector permeti esperonar la creació d’aquestes comunitats, que es troben en creixement arreu del territori.

La jornada a Ripollet comptarà com a ponents amb Anna Lluís, fundadora i directora de Simbiosy, una empresa de consultoria especialitzada en economía circular; i Montserrat Mata, sòcia fundadora de la cooperativa Emelcat, enginyeria especialitzada en emmagatzematge elèctric. També hi participaran Oriol Bayó, arquitecte municipal a l’Ajuntament de Ripollet; i José Manuel Tejada, del Gremi d’Instal·ladors.


“Cal la implicació de tots els agents”

La xerrada a Ripollet s’emmarca en el contracte adjudicat el seu dia des de l’Àrea d’Ecologia de la AMB a Emelcat, consistent en la divulgació i dinamització de comunitats energètiques en l’àmbit industrial. Per a portar a terme aquesta tasca, Emelcat compta amb la col·laboració de Simbiosy, especialistes en disseny i implementació de simbiosis industrial. 

Des de l’ens metropolità destaquen que les comunitats energètiques són “un valor incalculable per un canvi de model energètic més sostenible i afavorir la sobirania energètica”. Es tracta, per tant d’una “forma d’explotar el recurs energètica local i de gestionar-ne el consum de forma comunitària”.

Per poder dura a terme la transició energètica cap a un món més sostenible, l’AMB assenyala que és “indispensable” la participació de tots els actors locals. “Cadascú dins les possibilitats, però a nivell general s’està veient que és un malbaratament no aprofitar totes les cobertes/teulades disponibles per generar energía per l’autoconsum individual o col·lectiu”, destaquen des de la institució metropolitana.

En aquest context, l’AMB remarca que, en el sector industrial, recau un pes important a l’hora de treballar per aquest canvi de model cap a les energies renovables, ja que consumeix aproximadament un quart de l’energia total consumida a Catalunya: “És un sector que té moltes possibilitat de producció d’energia i emmagatzematge degut a la capacitat d’espais disponibles per poder fer grans instal·lacions fotovoltaiques, tèrmiques…”. A més, l’AMB destaca que les possibilitats afegides que comporta el fet que moltes industries de diferents perfils de consum estiguin agrupades en polígons, ja que això “potencia sinergias per a poder fer-ho de forma comunitària aprofitant al màxim les possibilitats”.

Pages