Ahir a la tarda, activistes de la PAH a Ripollet es van aplegar davant l’edifici de l’Ajuntament per fer públic el seu desacord amb l’acord suscrit per tots els grups polítics amb presència al consistori, que qualifiquen com “una aberració cap als més vulnerables”, i lamentant que hagin optat per afegir-se “a la campanya de desinformació polititzada més que premeditada dels fons voltors, els bancs i els mitjans de comunicació afins”.
Des de la plataforma recorden que Catalunya és una de les comunitats de l’Estat amb més desnonaments a causa de “les diferents estafes i crisis sanitàries” que han hagut al país, “sense que els diferents governs hagin fet res per solucionar-ho”. Sense anar més lluny, la PAH a Ripollet i Cerdanyola destaca que es troba amb una mitjana de 10 casos setmanals de persones amb problemes residencials, “uns perquè es van quedar sense feina, altres perquè van tancar l’empresa i altres famílies per no estar regulats administrativament”. Tots ells amb un nexe comú, “la seva situació de vulnerabilitat socioeconómica”.
La moció aprovada al Ple de Ripollet instava al govern espanyol i als grups parlamentaris que encetin una reforma urgent de la normativa processal per tal de garantir i donar cobertura a l’actuació policial per a les desocupacions d’aquells immobles ocupats il·legalment, en el moment en que es tingui coneixement i constància de la comissió d’aquests delictes. En aquest sentit, la PAH recorda que Catalunya és un dels territoris de l’Estat “més garantista en formalitzar lleis en la matèria, donant solucions reals als desnonaments i l’especulació”. Per això, els activistes de la plataforma lamenten que des de l’Ajuntament de Ripollet, “enlloc de promoure i fer complir aquestes lleis”, es demani “més repressió, amb un enduriment penal i més llibertat a les forces de l’ordre públic per tal que es prenguin la justícia per la seva mà”.
En aquesta línia, la PAH lamenta que la moció aprovada a Ripollet englobi “al mateix sac” a totes les entitats socials amb “les màfies que utilitzen el mal aliè per treure’n profit”. Així, la plataforma es pregunta “quina família vol estar ocupant l’habitatge d’un banc o d’un fons voltor amb l’angustia que comporta: policia, jutjats, desnonament, estigmatització social, tal de suministres…”.
Des de la PAH remarquen que hi han 18.000 persones sense casa i que, durant el primer trimestre de l’any, s’han produït 2.410 desnonaments, un cada 55 minuts. “I, en comptes de parlar del problema real de l’habitatge, l’única cosa que busquen es incriminar als més necessitats”, lamenten per referir-se a la postura mostrada per part dels regidors a l’Ajuntament de Ripollet, als quals no dubten de catalogar amb cruesa: “Polítics febles a favor dels més forts, i forts contra els més febles”.