L’abocador de Can Planas va ser clausurat al 1985 i llavors ja es va fer un segellat. Joan Miquel Trullols, director de Serveis de Prevenció i gestió de Residus de l’AMB, explica que tot i que “es va fer seguint els criteris avalats per l’agència de residus llavors no existia una legislació a nivell estatal referida a abocadors”. Trullols afegeix que l’actuació de ressegellat aprovada pel consell metropolità “permetrà actualitzar la clausura adaptant-la a la normativa vigent i a l’estudi de risc existent”.
El projecte de ressegellat contempla totes les capes superficials necessàries perquè es controlin els gasos que s’emeten a dins del dipòsit (petites quantitats). També es farà una capa d’impermeabilització per evitar que l’aigua de pluja entri a dins de l’abocador i una última capa més superficial de terra vegetal que farà circular l’aigua de pluja cap als laterals. Aquesta actuació, sumada a la barrera hidràulica en funcionament al 2020 i que controla les aigües subterrànies, completarà el segellat total de l’abocador, un pas imprescindible per a l’equip de govern municipal per avançar en el desenvolupament urbanístic del Parc de l’Alba, indica la regidora de Planificació Urbanística, Eulàlia Mimó.
Finalment serà l’Agència Catalana de Residus qui es farà càrrec del projecte de ressegellat amb un pressupost d’execució de 21.081.292,28 euros el que significa, tal i com destacat l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, que l’actuació no tindrà cap cost per a la ciutat. En un inici havia de fer-se càrrec del cost de l’actuació en un 40% l’Agència Catalana de Residus, un 40% l’AMB i un 20% l’Ajuntament de Cerdanyola.
Carlos Cordón s’ha referit també al projecte de ressegellat com a una fita històrica per a la ciutat. El batlle socialista recorda que van arribar al govern amb l’objectiu de “desbloquejar el creixement sostenible de la ciutat a través del Parc de l’Alba” i afegeix que per aconseguir-ho una passa imprescindible era remediar l’abocador de Can Planas.
Pere Solà, director del Parc de l'Alba, explica que el ressegellat de l’abocador “és una mesura addicional per donar major seguretat a l’urbanització del Parc de l’Alba doncs tal com està l’abocador actualment no té cap incidència en el medi ambient i en les persones”. Solà també destaca que una vegada finalitzat el ressegellat, les 18 hectàrees es convertiran en parc urbà a disposició de la ciutadania.
Des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, qui gestionarà l’actuació de ressegellat i les actuacions complementàries, asseguren que se seguirà fent un seguiment exhaustiu del control de risc després de les obres i el seu manteniment.