Es tracta d’una cita que reuneix bianualment a més de 100 especialistes de tot el món. Berna, Cracòvia, Siena, Estrasburg, Colònia, París, Colònia, Florència, Brussel·les, York, Viena, Sant Petersburg, Zurich, Anvers i Nova York, entre altres ciutats, han estat les seus de les diferents trobades de l’organització internacional, que enguany es reuneix a Barcelona, que comparteix seu amb Cerdanyola i Girona.
El Corpus Vitrearum és una organització que té per objectiu l’estudi dels vitralls a tot el món. El projecte va ser iniciat a Amsterdam l’any 1952 pel Comitè Internacional d’Història de l’Art (CIHA). El regeix un Comitè Internacional amb seu a París i cada país ha format el seu comitè nacional. Pel que fa als vitralls de Catalunya, sota el paraigua de l’Institut d’Estudis Catalans, s’han compilat més de 3.000 imatges, conservades al seu arxiu històric.
Així, cada dos anys els membres d’aquesta organització es reuneixen en un país diferent per tal de posar en comú els avenços, problemes i projectes que sorgeixen. Aquesta reunió és l’anomenat Col·loqui Internacional del Corpus Vitrearum, que aquest any posava l’accent en el concepte i realització del vitrall de l’Edat Mitjana al Modernisme, i del qual Cerdanyola ha acollit una de les jornades.
“Uns magnífics vitralls, obra cabdal del vitrall modernista a Catalunya”. Així definia Tim Ayers, president del Corpus Vitrearum Internacional, el tríptic de les Dames de Cerdanyola en l’obertura de la sessió celebrada al Museu d’Art, que torna a situar Cerdanyola en el mapa internacional.
A part de visitar els vitralls, les diferents ponències científiques sobre les darreres investigacions pioneres han tractat, entre d’altres, els vitralls a llocs com Xile o les Illes Canàries, també els vitralls amb relació a Gaudí, o en espais més concrets, com la Mariendom de Linz o a Estrasburg.