En una trobada amb periodistes, la Secretària General de la UAB i responsable de les polítiques d'igualtat, Esther Zapater, ha assegurat que les "consultes d'estudiants que manifesten quadres d'ansietat i estrès s'han triplicat respecte a les situacions que es registraven fa 3 o 4 anys”. "És cert que en aquest sentit estem desbordats", ha afirmat, i, preguntada per les causes dels casos, ha respost que s'ha detectat aquest augment arran de la pandèmia, i que també hi ha hagut un increment de les consultes al moment daccés a la universitat. La universitat tracta els casos de salut mental en un servei de salut externalitzat, que el 2022 va atendre 1.281 persones, i que es preveu que aquest any passi de 40 a 80 hores setmanals d'atenció. A més, la UAB disposa d'un altre servei d'assistència psicològica i logopèdia per al conjunt de la comunitat universitària i hi ha professionals de diferents branques d'especialitat. El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha destacat que la universitat ha incrementat "significativament el nombre d'hores" del servei d'atenció psicològica i que se'n fa difusió perquè els estudiants sàpiguen que tenen aquest servei a la seva disposició.
NOU EDIFICI I CAMPANYA
Amb vista a aquest nou curs universitari, la UAB "consolidarà l'aposta per l'àmbit de la salut" i ja ha iniciat la licitació per a la construcció d'un nou edifici amb quatre mòduls independents.
A la primera fase del projecte, es construiran dues primeres torres destinades a la nova Facultat de Psicologia i l'Institut de Neurociències, així com a espais de recerca, i es preveu que aquestes primeres obres estiguin acabades per al curs 2026-2027, amb un pressupost total de 37,5 milions.
D'altra banda, la UAB dedicarà aquest curs 2023-2024 a la salut mental i impulsarà la campanya 'La salut mental està en joc #guanyemlapartida' amb activitats al llarg del curs per “desestigmatitzar els problemes de salut mental”.
ASSOCIATS I CASOS D'ABUSOS
Lafuente ha informat que aquest any la UAB té 1.379 professors associats davant dels 1.702 de l'anterior, cosa que representa "més del 50% de plantilla", i ha defensat que aquest curs s'han creat 170 noves places fixes i unes 200 per a substituts --havent 383 substituts actualment a la UAB--.
Pel que fa als casos d'assetjament sexual sorgits a la universitat durant el curs passat, Zapater ha insistit a "treballar més" amb la comunitat universitària per abordar aquests casos, i que així vagin aflorant tots els que encara no s'han comunicat.
Ha assenyalat que actualment la UAB té quatre expedients oberts a personal per assetjament sexual, amb suspensió de feina i sou, i que treballaran aquest any amb empreses externes per “quan aquestes persones que estan complint la sanció es reincorporin i tornin al seu lloc de treball Tot i que ha assegurat que cap dels casos s'integrarà abans d'un any.
Finalment, ha indicat que la UAB tindrà un total de 14 punts lila a tot el recinte i plafons per les facultats per sensibilitzar contra les violències sexuals i masclistes.