Aquesta pujada a la factura fa referència exclusivament al subministrament d'aigua, i la diferència entre municipis s'explica per les taxes que aplica cada municipi i la congelació d'aquestes, tot i que l'increment suposarà per a tots 2,5 euros al mes per unitat familiar (5 euros a la factura bimensual), ha explicat AMB en una trobada amb periodistes.
El director de l'àrea del Cicle de l'Aigua de l'AMB, Martín Gullón, ha recordat que l'ens metropolità ha congelat la taxa de residus metropolitana davant de la pujada de l'aigua, i que els municipis afectats són els abonats a Aigües de Barcelona i Aigües del Prat ( empreses subministradores d'ATL).
L'entrada en vigor està prevista per a finals de febrer o principis de març, un cop s'aprovi inicialment al Consell Metropolità de l'AMB dimarts que ve i passi el darrer tràmit després de la valoració de les al·legacions que es puguin presentar.
Municipis afectats
Els 23 municipis afectats (dels 36 que s'hi inclouen la metròpoli) són Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Climent de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Badalona, Montgat, Montcada, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat, Begues, Santa Coloma de Gramenet, Pallejà, Papiol i Cerdanyola del Vallès.
Més tarifa social
Gullón ha explicat que la pujada respon a la sequera i que, atès l'increment de la factura, preveuen un augment de les famílies que s'acullin a la tarifa social perquè "hi ha gent que ja no pot pagar l'aigua".
L'AMB manté la tarifació sobre la base dels cinc blocs de consum per afavorir que hi hagi consumidors "més responsables" i permet la variació dels límits dels blocs si el nombre de persones que hi conviuen és superior a tres.
Reducció de pressió
Gullón també ha explicat que l'AMB es reunirà la setmana que ve amb els 36 municipis de la metròpolis per establir criteris conjunts coordinats de com actuar, i que la primera mesura que preveuen és reduir la pressió de l'aigua.
Creu que aquesta reducció s'ha de fer als municipis amb més consum (com Corbera de Llobregat), que a l'àmbit metropolità és de 170 litres per habitant, i ja han començat a fer proves de reducció (d'un 7 a un 9%), que "han funcionat".
A més, ha precisat que l'AMB té potestat per aplicar sancions si detecta incompliments, i estudien possibilitats per actuar davant d'actituds incíviques, encara que no se n'ha aplicat cap.