Fins ara, aquesta afectació es veia principalment en arbres de fulla plana (planifolis), com pollancres, roures, plataners, alzines, etc. Podíem veure com perdien la fulla en ple estiu per evitar la pèrdua d’aigua i rebrotar quan les condicions fossin més favorables.
En el cas del pins els efectes no es veuen de forma immediata. S’està comprovant, que en aquest cas, si bé s’observen verds, en realitat estant patint els efectes de la sequera de forma silenciosa, fins que arriba un moment en que s’assequen i moren sobtadament en qüestió de pocs dies.
Quant a les mesures a curt i mig termini, s’ha decidit aportar el màxim d'encoixinats orgànics possible, sobretot al peu dels arbres, on hi ha les arrels, i per això es repartirà triturat de restes de la poda municipal a una àmplia zona del bosc dels Pinetons. Aquesta aportació d'encoixinats permet reduir la compactació i aporta matèria orgànica al sòl, que millora l'estructura i, per tant, la infiltració de l'aigua. També es faran algunes franges per afavorir la retenció de l'aigua de pluja i la seva infiltració. A més, s’eliminaran els arbres més debilitats, que acabaran morint, per evitar la competència i per mirar de salvar els pins més forts.
També s’han previst altres actuacions, que podran donar resultat a mig i llar termini, per tal de salvar el bosc, com ara la plantació de grups d'arbustives autòctones i arbres autòctons, com alzines joves. Aquesta actuació permetria que les arrels de les plantes ajudessin a descompactar el sòl i, a la vegada, afavoriria la substitució progressiva dels pins. Les alzines es beneficiarien de l'ombra dels pins i es podrien desenvolupar millor.