La iniciativa que ha estat presentada per la Universitat Autònoma de Barcelona, i en la que participa l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i l’Associació Àmbit B30, té la voluntat i el compromís conjunt d’engegar accions dirigides al foment de la cultura científica i promoure la creació d’espais participatius on la ciència ciutadana tingui un paper principal com a agent vertebrador entre la ciència, agents socials i administracions públiques.
A les actuacions previstes, que es desenvoluparan en diversos centres de primària i secundària de la ciutat, s’inclourà la presa de decisions dels estudiants (entre 5 i 18 anys) sobre possibles solucions analitzant ells mateixos els patrons d’usos de recursos i generació de residus i els impactes derivats. D’aquesta manera, els estudiants seran capaços d’entendre el problema, dissenyar millors comportaments més sostenibles i fixar-los en les seves rutines.
El projecte està compost per tres activitats:
- Projectes escolars de ciència ciutadana i sostenibilitat. Es realitzaran dos estudis de cas sobre impactes de l’ús de l’aigua i energia i un altre sobre la gestió de residus sòlids orgànics.
- Formació per la ciència ciutadana i sostenibilitat.
- Hub de ciència ciutadana.
- La iniciativa “CCS-B30” vol avançar cap a una societat que permeti als ciutadans i ciutadanes ser protagonistes en el camí per fer de Cerdanyola una ciutat més saludable i sostenible.
- El projecte ha començat el 2024 i tindrà una durada de dos anys.
* Fotografia cedida per l'ICTA (Instituto de Ciencia y Tecnología ambiental) de la UAB