Santiago Figueras va ser autor de nombrosos poemes que deixen testimoni de com era Ripollet en aquells anys, els seus monuments i la seva gent, i que hem volgut retre homenatge donat el seu valor també patrimonial. En aquest sentit, a la plaça de la Constitució trobarem literatura de canya i de cordill amb els seus poemes, recollits als poemaris “Recull de poesies” (1993) i “Fent camí” (2000). Des de l’Ajuntament se li retrà un homenatge, coincidint amb la ballada de sardanes, ja que hi tenia força vinculació.
Els Espais amb encant tornen amb algunes novetats, entre elles que serà el primer cop que la festa s’allargarà fins a la tarda, amb activitats i alguns espais oberts d’11 a 14 h i de 17 a 19 h. Una altra novetat és el joc de pistes ‘Segueix la corda’, que es podrà recollir en els diferents espais per anar completant a mesura que es va fent la visita. És un joc en paper pensat fonamentalment per a públic familiar, i que un cop acabat, compta amb un obsequi que es podrà recollir al CIP Molí d’en Rata.
Art, poesia, tallers i espectacles
En aquesta edició hi haurà 13 Espais, entre ells alguns ja consolidats, com el Jardí romàntic de la Casa Padró, on tindrem una audició de piano a càrrec de David Ruiz i Ainhoa Mallorquín; Can Buxó i la Casa Vila Padró (Cal Queixalista), que comptaran amb visites teatralitzades que ens explicaran la història d’ambdues cases, o la xemeneia de Can Calvet, on trobarem un taller de paper. També es podran visitar espais ja tradicionals, com la Baixada dels corbs, on hi haurà una intervenció artística a càrrec de l’Associació Mans Artesanes Ripollet i Acció Fotogràfica Ripollet amb la coordinació de Traça; la seu de la Societat Coral el Vallès a la plaça d’en Clos, que farà jornada de portes obertes durant el matí; o la capella de l’escola FEDAC, que oferirà la instal·lació ‘Poesia dibuixada’.
Les floristeries han volgut sumar-se a la festa, amb dues instal·lacions d’art floral situades a la plaça d’en Clos i a la Baixada del General Prim, on també hi haurà una actuació de l’Escola Municipal de Música.
Un altre espai que es podrà visitar és l’Església de Sant Esteve, que tindrà jornada de portes obertes al matí i a l’absis ballarà, com cada any, l’Ou com balla, a càrrec de Ripollet Cultura i Tradició. A més, aquest any trobarem el taller de campanes ‘La llengua de les campanes’, coincidint amb l’inici imminent de la rehabilitació del campanar.
Al CIP Molí d’en Rata es farà jornada de portes obertes al matí, coincidint amb la celebració del ‘Benvinguts a pagès’, un programa que va néixer el 2016 per tal de donar a conèixer la feina de la pagesia catalana. Com va explicar el regidor, està previst que vingui gent de tota la comarca a visitar l’acabat de restaurar molí fariner del Molí d’en Rata.
A més, tant al matí com a la tarda es podrà gaudir de diferents espectacles per a públic familiar, com és el cas dels 3 passis de l’espectacle de titelles ‘Tròpic’, que la Cia de Teia Moner farà a l’Arxiu Municipal; o la instal·lació ‘Secrets’, de la Cia Tombs Creatius, al pati de l’escola d’Anselm Clavé.
L’art efímer de les catifes arreu del món
Des de l’entitat Ripollet Costums i Tradicions, el seu president, Pere Padró, va explicar que els actes de celebració comencen dissabte, 25 de maig, amb la presentació, a les 12 h, al Centre Cultural, del llibre ‘Catifes de flors’, de Carme Polo.
Coincidint amb el Corpus, enguany Ripollet rebrà la visita i participació de l’entitat Gruppo Infioratori di Gerano, que realitza catifes, exclusivament, amb pètal de flor. La comitiva italiana realitzarà dissabte, 1 de juny, una visita al matí el CIP Molí d’en Rata, per ser rebuda per l’alcalde i altres representants del consistori, a les 12 h, al Centre Cultural, en una recepció oficial. També visitaran l’exposició “15 anys de les nostres catifes. De Catalunya a la UNESCO”. Aquesta mostra fa un repàs de la trajectòria de cada entitat associada a la Federació Catalana de Catifaires en els últims 15 anys i la seva participació en països com Mèxic, Japó, els Estats Units, el Vaticà, Bèlgica o Itàlia. Tot seguit, a les 13 h, assistiran a la inauguració de l’Ou com balla, a l’absis de l’Església.
La tarda de dissabte, a partir de les 17 h, es farà la recollida i tallada de la flor al carrer dels Afores 11, on t0thom qui vulgui podrà col·laborar, així com a l’elaboració de catifes, diumenge, a partir de les 6 del matí. Padró va voler fer una crida en aquest sentit, “per tal que les persones de Ripollet, encara que no visquin en aquests carrers, hi participin i es puguin fer unes catifes més llargues i ben maques”. A banda de les catifes, que es podran visitar de 12 a 19 h, també es podrà veure una exposició d’Acció Fotogràfica Ripollet i una altra de diorames al carrer dels Afores, 14.
La parròquia de Sant Esteve iniciarà la celebració del Corpus Christi dijous, 30 de maig. Com va explicar mossèn Josep Gassó, es tracta “d’una celebració litúrgica i religiosa, però també popular, que hem anat adaptant”. Diumenge, dia 2 de juny, se celebraran misses a les 10.30 h i a les 18 h, i a les 12 h es farà el repic de festa de les campanes. A més, de 12 a 14 h es faran portes obertes a l’església, on es mostraran espais i objectes que habitualment no es poden veure, com ornaments episcopals o el tàlem, que es traurà a la processó de la tarda, que comptarà amb la participació dels Gegants, els grallers de Ripollet i la Banda de música de la Societat Coral “El Vallès”.
El regidor de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Roger Bayó va acabar la seva intervenció demanant la participació dels veïns i veïnes de Ripollet, no només visitant els espais i gaudint de totes les activitats, sinó també “volem que donin color als seus balcons en aquesta festa de benvinguda al bon temps, i per això fem una crida perquè s’engalanin els balcons, deixant volar la seva creativitat”. Una iniciativa que comptarà amb la col·laboració de l’entitat Gente de Ripo, que ajudarà a fer-ne difusió.