S'inaugura la senyalització de les fosses comunes del cementiri i l'Església Vella de Sant Martí a Cerdanyola - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

S'inaugura la senyalització de les fosses comunes del cementiri i l'Església Vella de Sant Martí a Cerdanyola

La inauguració va comptar amb la presència d’un centenar d’assistents , entre els quals parlamentaris, regidors i alcaldes veïns. L’alcalde del municipi, Carlos Cordón, i la diputada de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona, Lourdes Borrell,  van destacar en els seus parlaments la necessitat de reforçar la memòria democràtica davant de l’oblit. Ambdós van coincidir en la importància d’explicar als més joves la història del país i de defensar la democràcia davant dels atacs que pateix per part del nou radicalisme ultradretà.

Lourdes Borrell  va subratllar  la implicació de la Diputació de Barcelona en les tasques de recerca i documentació per conèixer els fets que van tenir lloc entre juliol del 1936 i maig del 1937 al cementiri de Cerdanyola del Vallès, així com la voluntat ferma de continuar treballant amb l’Ajuntament. També va aprofitat per destacar que aquest espai de memòria és el resultat de la implicació de totes les  administracions del nostre país.

El director del Museu d'Història i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver de Cerdanyola, Joan Francès, va fer una explicació sobre la història d’aquestes fosses nascudes durant els primers mesos de guerra, fruit de la repressió a la rereguarda republicana perpetrada per les patrulles de control contra religiosos i gent d'ordre, durant el període 1936-1937. Les víctimes no eren sempre gent de Cerdanyola, sinó de les rodalia o procedents de Barcelona, que van ser assassinades al cementiri de Cerdanyola. Les 2 fosses inicials, una exterior i una interior, van servir de lloc d’enterrament per 158 persones. Posteriorment, arran dels fets del maig del 37, es va realitzar una tercera fossa per encabir els 12 milicians de la CNT assassinats a Barcelona, però abandonats a Cerdanyola. Posteriorment, es van presentar els vídeos informatius que formaran part del futur projecte expositiu que s’ubicarà a l’Església Vella.

Per la seva banda, el director general de memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Xavier Menéndez, va fer un parlament on va desgranar la nova llei de memòria democràtica que s’aprovarà al Parlament de Catalunya. A continuació, va presentar diverses reflexions respecte al paper i els reptes que ha de tenir la política en memòria democràtica: dignificar totes les víctimes,  no banalitzar els fets ocorreguts, resignificar alguns monuments franquistes, evitar el presentisme i, sobretot, incidir en la pedagogia per explicar als més joves el que va ser la Guerra Civil i la dictadura. Va concloure insistint que la memòria democràtica ha de tenir com a objectiu la reparació històrica i la no repetició dels fets més terribles soferts pel nostre país.

Pages