Així ho ha reflectit el Defensor del Poble al seu Informe anual 2024, recollit per l'agència de noticies Europa Press, presentat aquest dimarts al Congrés dels Diputats.
La institució revela que cap dels arguments oferts pels ajuntaments en les respostes "justifica de manera satisfactòria el retard en l'establiment d'aquestes zones".
Entre les respostes rebudes pels ajuntaments, el Defensor ha destacat la fixació d‟un termini massa curt per a la creació de la zona de baixes emissions; l'eventual canvi als equips de govern local després de la celebració d'eleccions municipals; la manca de mitjans tècnics especialitzats per a la realització; les peculiaritats geogràfiques del territori municipal; la no-superació dels nivells d'emissions contaminants establerts per la normativa; o l'adopció preferent d'altres mesures de mobilitat sostenible diferents.
En aquest punt, Gabilondo demana tenir en compte també que alguns ajuntaments "han rebut ajuts econòmics" per a la implantació de la Zona de Baixes Emissions.
El resultat d'aquestes actuacions es va plasmar el 2024 en onze recomanacions dirigides a l'Ajuntament de Cerdanyola i als ajuntaments d'Alacant, Aranjuez (Madrid), Arganda del Rey (Madrid), Arona (Santa Cruz de Tenerife), Badalona (Barcelona), Baracaldo (Vizcaya), Bilbao, Calvià (Islas Baleares), Castelló de la Plana (Castelló), Coslada (Madrid), Córdoba, Elche (Alicante), El Puerto de Santa María (Cádiz), Ferrol (A Coruña), Gijón, Granadilla de Abona (Santa Cruz de Tenerife), Las Palmas de Gran Canaria, Lorca (Murcia), Majadahonda (Madrid), Málaga, Mijas (Málaga), Motril (Granada), Murcia, Orihuela (Alicante), Palma de Mallorca, San Cristóbal de La Laguna (Santa Cruz de Tenerife), Sanlúcar de Barrameda (Cádiz), Telde (Las Palmas), Tres Cantos (Madrid), Valdemoro (Madrid), Valencia y Valladolid.
"Aquestes recomanacions es poden fer extensibles a tots els municipis obligats per la llei a implantar una ZBE", afegeix l'informe presentat aquest dimarts al Congrés.
UN "RÀPID, CUIDÓS I COMPLET" COMPLIMENT DE LA LLEI
En relació amb aquells municipis que no tinguin ja en funcionament una Zona de Baixes Emissions, el Defensor del Poble va recomanar dur a terme un "ràpid, curós i complet" compliment del mandat establert a la Llei de canvi climàtic i transició energètica, de manera que, "com més aviat millor, tinguin una que reuneixi tots els elements definidors d'aquest instrument".
"No obstant, no n'hi ha prou amb l'establiment de la ZBE, sinó que aquesta s'ha de correspondre amb les característiques i requisits fixats a la Llei de canvi climàtic i transició energètica i al Reial Decret 1052/2022, de 27 de desembre, pel qual es regulen les zones de baixes emissions", puntualitza.
Així, el Defensor recalca que la tramitació del procediment d'aprovació i posada en marxa de la ZBE "ha de respondre a les exigències formals recollides en les normes esmentades, com la que el projecte compti amb el contingut mínim o amb els estudis i informes que s'hi enumeren".
En tot cas, precisa que el compliment dels tràmits procedimentals requerits per a l'aprovació "no pot servir de justificació per dilatar-la en el temps de manera excessiva, o per prorrogar-la indefinidament".
Igualment, assenyala que l'àrea espacial triada per implantar-la "ha de ser contínua i amb l'extensió suficient per assolir els objectius de qualitat de l'aire, per a la consecució del qual aquestes zones de baixes emissions s'han programat".
També indica que el seu contingut "ha de ser establir restriccions permanents a l'entrada, circulació i estacionament de vehicles, i no altres de diferents".
"Aquestes restriccions necessàriament s'han de fixar en relació amb el distintiu ambiental dels vehicles, i no en virtut d'altres criteris. Això es justifica que aquestes ZBE no només són instruments dirigits a assolir objectius de protecció de la qualitat de l'aire, sinó també de mitigació del canvi climàtic", afegeix.
Per aquest motiu, la renovació del parc nacional de vehicles, i la substitució dels més antics per vehicles ECO o vehicles o emissions, constitueix per al Defensor “un objectiu legítim i necessari”.
A més, la ZBE que s'aprovi ha de fixar objectius en matèria de qualitat de l'aire, canvi climàtic, impuls del canvi modal i eficiència energètica en l'ús dels mitjans de transport i la qualitat acústica, establerts de manera quantificable.
Les recomanacions formulades per aquesta institució també són aplicables als municipis que ja compten amb una zona de baixes emissions en funcionament, per adaptar-la tant als requeriments esmentats, en cas que no s'hi ajusti, com als resultats que donin la monitorització dels seus resultats, que ha de ser contínua.
En cas que no es compleixin els objectius fixats, l'Administració municipal està obligada a l'adopció de noves mesures, les quals, en qualsevol cas, no podran tenir un caràcter regressiu, d'acord amb la previsió legal sobre això.