Ripollet Impulsa atén més d’un miler de persones, empreses i projectes d'emprenedoria el 2024 - A FONS VALLES

LOGO-Afons_2

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Post Top Ad

demo-image

Ripollet Impulsa atén més d’un miler de persones, empreses i projectes d'emprenedoria el 2024

El teu espai

tablet
Ripollet va finalitzar l’any 2024 amb una taxa d’atur de 10,19%, gairebé mig punt menys que ara fa un any, que era del 10,73%. Una dada que ha anat disminuint progressivament, en part, gràcies a l’esforç de l’Àrea de Promoció Econòmica per tal de millorar l’ocupabilitat de les persones en atur, a través de la formació i l’acompanyament personalitzat; així com la creació d’ocupació i l’impuls d’iniciatives com l’emprenedoria i l’economia social i solidària.

Així, l’any 2024, des del departament d’Orientació i Intermediació Laboral de Ripollet Impulsa es va atendre un total de 230 persones en 4 programes d’inserció, de les quals 77 van trobar feina. També destaca que més d’un 30% de les persones ateses eren de col·lectius vulnerables, com ara dones, joves i persones majors de 55 anys. Durant l’any passat, tal com recull la memòria, es van apuntar 383 persones noves al Servei Local d’Ocupació. El Servei d’intermediació laboral va gestionar 90 ofertes d’empreses usuàries de la borsa de treball, amb un 46% d’insercions i la derivació de 734 persones a ofertes. Això vol dir que prop de la meitat de les ofertes que entren es cobreixen amb persones de la borsa de Ripollet Impulsa.

Quant a la formació, element clau per a la millora de l’ocupabilitat, l’any 2024 s’ha incorporat formació pròpia, a banda de la formació subvencionada del SOC, gràcies a haver homologat aules a les instal·lacions de Ripollet Impulsa. Això permet una major qualificació de les persones participant i la seva inserció en millors condicions, a més de significar que el talent es queda al municipi. La formació s’inclou en cinc itineraris formatius personalitzats, en els quals hi van participar 165 persones en situació d’atur o de millora professional. A aquestes acciones formatives se sumen les del programa ADA, per a dones en atur. També és clau el Programa de Formació i Inserció, que vetlla pel retorn al sistema educatiu de joves 16 a 21 anys sense ESO. L’any 2024, han acabat 26 dels 30 participants en els PFI d’Auxiliar de vivers i jardins i d’Auxiliar d’hoteleria: cuina i càtering, dels quals 20 han tornat a la via educativa, que és l’objectiu principal del programa. També una quinzena d’alumnes han participat als tastets de cuina i jardineria.

Ripollet Impulsa, en el marc dels Plans d’ocupació, ha fet sis processos de selecció de tres programes ocupacionals. Gràcies a subvencions del SOC, de la Diputació de Barcelona i a fons propis de l’Ajuntament, s’ha pogut contractar a un total de 32 persones de diferents edats i perfils, amb una durada dels contractes d’entre 8 i 12 mesos. Cal destacar que tots els programes ocupacionals van acompanyats de formació competencial i acompanyament tècnic per a preparar a les persones participants per a la seva entrada al mercat de treball ordinari.

L’emprenedoria és una altra via ocupacional i d’inserció laboral i per això Ripollet Impulsa compta amb el departament d’Emprenedoria, que proporciona un servei d’atenció i assessorament a les persones que volen obrir el seu negoci. S’han fet 161 assessoraments, 17 plans d’empresa i s’han creat 15 llocs de treball durant l’any 2024. Empreses que durant la seva consolidació compten amb seguiment i accions de consolidació durant tres anys per part del personal d’Impulsa. A més, s’han fet 9 accions formatives sobre emprenedoria, tant a persones emprenedores com a alumnat d’instituts. A les escoles també es promociona l’emprenedoria, a través del programa CuEme, amb suport de la Diputació de Barcelona. El 2024 van participar tres centres, que van crear la seva pròpia cooperativa. 

Servei a prop de 900 empreses del teixit productiuA Ripollet comptem amb més de 360 empreses a polígons industrials, a banda de petites empreses. A més, comptem amb 335 comerços i 175 establiments de restauració. Durant el 2024, el departament d’Empresa va atendre gairebé 500 empreses, amb les quals s’han fet prop de 700 gestions. També s’han ofert sis cursos, amb un total de 123 participants. Des de l’Ajuntament també s’ofereix la participació a programes i iniciatives de suport al teixit productiu, com ara mentoring, projectes de digitalització o altres iniciatives com la primera edició dels Premis Impulsa.

El departament de Comerç s’ha reforçat durant el 2024 i això ha permès augmentar considerablement accions de suport com ara 82 visites a comerços, 9 assessoraments i diverses formacions. La campanya de Nadal va comptar amb 158 comerços adherits i també es van registrar 78 participants en les diferents formacions. S’ha reforçat la dinamització del Mercat, tant Municipal com setmanal, que compta amb 30 parades ocupades en el primer i 63 al setmanal dels dimecres. Es treballa ara per tal d’ocupar les parades vacants, que són 14 al Mercat Municipal i 17 al Mercat setmanal. Quant a ajuts econòmics, cal dir que el 2024 es van atorgar 36.000 € en subvencions a entitats de promoció del teixit productiu i també comercial.

Per últim, quant a la feina feta des del departament d’Economia Social i Solidària, destaca la participació de l’Ajuntament de Ripollet dins la Comunalitat Urbana Populus Labora, que ha atès un total de 500 persones, a més de les accions formatives a escoles, persones emprenedores i persones usuàries del Servei Local d’Ocupació (SLO). L’any 2024 es van atorgar 18.000 euros de subvencions a entitats en l’àmbit de l’Economia Social i Solidària.

Pages