Cerdanyola organitza la Setmana de l’Aprofitament Alimentari amb activitats per fomentar un consum més sostenible i responsable - A FONS VALLES

LOGO-Afons_2

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Post Top Ad

demo-image

Cerdanyola organitza la Setmana de l’Aprofitament Alimentari amb activitats per fomentar un consum més sostenible i responsable

El teu espai

setmana_aprofitament_alimentari_2025_noti
L’Ajuntament de Cerdanyola organitza la Setmana de l’Aprofitament Alimentari, que se celebra del 2 al 8 de juny, amb un seguit d’activitats de sensibilització dirigides a tota la ciutadania. L’objectiu és conscienciar sobre la importància de reduir el malbaratament d’aliments i fomentar hàbits de consum sostenibles i responsables. A Cerdanyola, la iniciativa compta amb el suport del Consell Comarcal del Vallès Occidental i amb la col·laboració activa de la Biblioteca Central i dels mercats municipals de Les Fontetes i de Serraparera.

El malbaratament alimentari representa una problemàtica ambiental, econòmica i social de primer ordre. A Catalunya, cada persona llença a la brossa una mitjana de 35 kg d’aliments l’any.

La resposta passa per adoptar petits canvis en el nostre dia a dia: planificar la compra revisant prèviament, prioritzar aliments de temporada i de proximitat, comprar només les quantitats necessàries, conservar els aliments correctament, aprofitar les sobres i reduir els envasos de plàstic, apostant per la compra a granel i l’ús de recipients reutilitzables. També és essencial separar bé els residus i fer un bon ús dels contenidors orgànics.

“Des de l’Ajuntament estem molt conscienciats amb evitar el malbaratament alimentari i hem aprofitat per fer la primera Setmana de l’Aprofitament Alimentari per informar i conscienciar la ciutadania de la necessitat de no llençar aliments a les escombraries”, explica la regidora de Serveis Socials, Sònia Rodríguez.

Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Cristina Padilla, remarca que “els mercats són un actor clau com a motor econòmic de la ciutat i juguen un paper fonamental en la difusió perquè arriben directament a la ciutadania”. A més, destaca que “continuarem treballant i proposant iniciatives per afavorir l’economia circular i sostenible”.

A peu de parada, els paradistes també comparteixen el seu compromís diari per evitar llençar aliments. “Sempre faig curt, que no quedi res. I si queda una safata d’alguna cosa la regalo o faig un canvi”, explica una de les venedores del mercat. Altres afegeixen que, si cal, reparteixen els excedents entre companys de parada, com una forma habitual d’evitar desaprofitar aliments.

A Cerdanyola, la Setmana de l’Aprofitament Alimentari s’articularà a través de diverses propostes informatives i participatives, com una exposició de llibres, una conferència i un taller infantil.

 

Activitats programades

Exposició bibliogràfica sobre cuina d’aprofitament

Del 2 al 7 de juny

A la planta -1 de la Biblioteca Central

Una mostra de llibres i receptaris per aprendre a cuinar amb criteris de sostenibilitat i evitar el malbaratament.

Conferència ‘Com podem aprofitar els aliments’

Dimecres 4 de juny | 18 h

Sala Enric Granados de la Biblioteca Central

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia i places limitades.

Una sessió divulgativa per reflexionar i compartir consells útils per optimitzar els aliments a casa.

Taller de cuina de reciclatge per a infants

Divendres 6 de juny | 17:30 h

Mercat Municipal de Serraparera

Adreçat a infants de 4 a 12 anys (acompanyats d’un adult; màxim 4 infants per adult)

Durada: 2 hores

A càrrec de Montse Torregrossa

Taller gratuït. No cal inscripció prèvia

Una activitat lúdica per aprendre a reaprofitar aliments mentre es cuina en família.

Amb aquesta programació, l’Ajuntament de Cerdanyola reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat i convida la ciutadania a prendre consciència i a actuar des de casa per construir un model de consum més just i respectuós amb el planeta.

Pages