La reducció de la mobilitat durant el període de confinament de la pandèmia de la Covid-19 ha suposat un impacte positiu en la millora de la qualitat de l’aire al Vallès Occidental. La caiguda dràstica de la mobilitat durant la primera fase del confinament ha portat a una reducció generalitzada del trànsit a la comarca, principal font d’emissió de contaminants a l’atmosfera.
Segons les dades d’un informe elaborat per l’Observatori del Consell Comarcal, els nivells diaris de diòxid de nitrogen al Vallès Occidental s’han reduït de mitjana a més de la meitat, en un 57%, entre el 14 de març i el 26 d’abril. Les dades de mobilitat analitzades també apunten que durant la primera fase de confinament entre el 85 i el 95% de la població va romandre a la seva àrea de residència.
Les dades de l’informe del Consell Comarcal sobre l’impacte de la Covid-19 en la mobilitat durant l’estat d’alarma i la seva repercussió en la millora de la qualitat de l’aire també indiquen una reducció a totes les estacions dels nivells de NO2, en especial a partir del dia 16.
Canvis en la mobilitat a escala local
Per la seva banda, l'Institut Nacional d’Estadística (INE) ha elaborat un estudi de la mobilitat durant l'estat de l'alarma a partir de l'anàlisi de les dades de posició de més del 80% dels mòbils presents a Espanya proporcionats per les tres principals operadores. L'INE estima el nombre de persones que surten de les seves llars durant l'horari laboral, així com les àrees de destinació dels desplaçaments, tot en relació amb els fluxos que es produeixen en un dia normal.
Els resultats mostren que entre el 85% i el 95% de la població del Vallès Occidental va romandre en la seva àrea de residencia durant la primera fase de confinament. És a dir, només va sortir de la seva àrea de residència entre el 5% i el 15% de la població. En un dia normal, aquesta proporció se situa al voltant del 45%.