Les mesures decretades a l’estat d’alarma han impactat directament en el teixit empresarial que desenvolupa activitats comercials i de serveis personals a la trama urbana dels municipis vallesans. Els sectors d’activitats no essencials han hagut de romandre tancats i és tot just ara, amb la fase 0 avançada, que han pogut començar a reemprendre la seva activitat.
En aquest context, la Cambra de Comerç de Sabadell, que inclou Cerdanyola i Ripollet en la seva zona de referència, ha volgut passar balanç avui als efectes devastadors que la crisi sanitària de la Covid-19 ha tingut fins ara en les empreses de la demarcació. I les xifres són esfereïdores: cada comerç ha perdut prop de 42.000 euros de mitjana en aquests dos mesos de tancament obligat per la pandèmia.
Fa uns dies, la consellera d’Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, xifrava l’impacte de la crisi de la Covid-19 en el sector del comerç i de serveis per a les persones arreu del país en uns 3.675 milions d’euros a causa dels gairebé dos mesos que han hagut de romandre tancats. La Cambra de Comerç de Sabadell ha analitzat ara aquesta dada pel que fa a les empreses de la seva demarcació a partir del seu cens que, a banda de la capital vallesana, comprèn les poblacions de Castellar, Sant Quirze, Badia, Barberà, Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Polinyà i Sentmenat.
L’entitat estima que hi ha 6.195 empreses afectades i unes pèrdues d’ingressos de 260 milions d’euros. La majoria, gairebé 230 milions, corresponen a empreses de comerç al detall, mentre que els 28 milions d’euros restants corresponen a empreses de serveis a les persones (com perruqueries o serveis d’estètica, per exemple).