El Memorial Democràtic preveu instal·lar aquesta tardor un total de 102 peces ‘Stolpersteine’ en tretze municipis de Catalunya. Entre aquestes ciutats es troba Ripollet, on s’emplaçaran quatre d’aquestes llambordes creades per l’artista alemany Gunter Demnig en record de les persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme. Les peces es col·loquen, sempre que és possible, davant del darrer domicili on la víctima va residir-hi lliurement.
Des de la Generalitat expliquen que les llambordes han arribat a principis d’aquest juliol al Memorial Democràtic, procedents d’Alemanya. Els actes de col·locació es faran a la tardor per fer-los coincidir amb el curs escolar, tot i que en el cas de Ripollet encara no hi ha una data en concret. Les peces s’havien d’instal·lar inicialment el mes d’abril, però l’emergència sanitària ho va fer endarrerir. L’artista Gunter Demnig no podrà viatjar aquesta vegada a Catalunya a col·locar cap peça a causa de la pandèmia de la Covid-19.
Quan aquestes noves peces estiguin instal·lades, ja hi haurà 286 llambordes ‘Stolpersteine’ arreu del territori català. Actualment, n’hi ha a Albatàrrec (1), Castellar del Vallès (5), Cervera (3), Cubelles (1), Els Guiamets (1), Girona (16), Gironella (7), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Lleida (11), Manresa (24), Navàs (6), Olesa de Montserrat (10), les Olugues (1), Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Prats de Lluçanès (2), Puig-Reig (4), Sant Antolí i Vilanova (1), Sant Vicenç de Castellet (1), Sanaüja (1), Talavera (1) Torà (1), Tarroja de Segarra (1), Vallfogona de Riucorb (1), Pontils (1), Santa Coloma de Queralt (3) i Sabadell (61). La capital vallesa és, de fet, la ciutat de l’Estat amb més ‘Stolpersteine’ a la via pública.
Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera ‘Stolperstein’ l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o fins i tot Argentina. ‘Stolpersteine’ és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Són blocs de ciment, d’aproximadament 10 x 10 centímetres, amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima, entre elles, el nom, amb l’objecte de treure de l’anonimat i fer visible cadascuna de les persones.
El Memorial Democràtic
El Memorial Democràtic és una institució pública adscrita al Departament de Justícia que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya del període 1931-1980. L’entitat ret homenatge a les víctimes del feixisme i rememora la rellevància de l’oposició antifranquista en les lluites per a la consecució de la democràcia fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.