La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el sindicat CCOO han presentat els resultats d’un estudi per conèixer l'impacte de la pandèmia de la Covid-19 entre les persones assalariades o autònomes que tenien una feina quan es va decretar l’estat d’alarma, incloent aquelles afectades per un ERTO o comiats. L’estudi, realitzat per investigadors de les Facultats de Medicina i de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, i l'Institut Sindical de Treball Ambient i Salut (ISTAS-CCOO), posa de manifest la situació d’inseguretat de la població assalariada enfront de la Covid-19.
Els primers resultats d'aquesta enquesta, realitzada sobre una mostra de més de 20.000 participants, apunten que el 69,7% dels i les treballadores estan preocupades per la disminució dels seus salaris i tres de cada quatre (75,6%) manifesten la seva preocupació per la dificultat de trobar una nova feina en cas de quedar a l'atur.
Un 5,7% dels i les participants han perdut la feina des del començament de la pandèmia, i aproximadament un de cada quatre participants en l'enquesta COTS (26,2%) es va veure afectat per un ERTO durant l'estat d'alarma.
L'estudi també mostra que els baixos salaris faciliten que més persones vagin a treballar amb símptomes. Segons les dades de l'enquesta, el percentatge de persones que van anar a treballar amb símptomes com febre, tos, dificultat respiratòria o malestar general durant l'estat d'alarma decretat per la pandèmia de la COVID-19, és gairebé el doble entre els que afirmen que el seu salari els permet cobrir les necessitats de la llar només "algunes vegades" (18,2%), que entre els que poden fer-ho sempre o moltes vegades (10,5%).
Una altra dada destacada és que més del 70% dels i les participants que manifesta haver anat a treballar a la seva empresa o organització, afirma haver treballat en algun moment sense les mesures de protecció adequades, essent aquest percentatge lleugerament superior entre els i les treballadores de sectors considerats essencials i que van realitzar tasques d'atenció al públic. Les ocupacions més afectades per aquesta problemàtica han estat les sociosanitàries, així com el personal de botigues d'alimentació i productes bàsics, mercats i supermercats.
A més, segons les dades de l'enquesta de la UAB i CCOO, el percentatge de persones que ha treballat en situacions d'"alta tensió" durant la pandèmia s'ha duplicat en relació als valors de 2016. A la tercera Enquesta de Riscos Psicosocials d'ISTAS-CCOO, realitzada l'any 2016 es va estimar que un 22,3% de la població assalariada resident a Espanya estava en situació d'alta tensió, mentre que en els resultats de l'enquesta COTS aquest percentatge pràcticament es duplica aconseguint el 44,3%.
L’enquesta també mostra que durant la pandèmia es va duplicar el nombre de persones que va consumir tranquil·litzants. Un 21,5% dels participants en l'enquesta ha consumit tranquil·litzants, sedants o somnífers durant l'últim mes. D'aquests, més de la meitat (12%) són nous consumidors, mentre que entre els que ja consumien abans de l'inici de la pandèmia, una de cada tres va augmentar la dosi o va canviar a un fàrmac més fort.
Finalment, un 36,7% de la població assalariada espanyola considera que la seva salut ha empitjorat durant la pandèmia de la COVID-19. Un empitjorament més acusat entre dones que entre homes (41,6% enfront de 31,9%).