Com va explicar la primera tinent d’alcalde i regidora de Serveis Municipals, Pilar Castillejo, es tracta del tret de sortida per la implantació, a partir del segon semestre de l’any vinent, d’un nou model de recollida selectiva que combinarà el porta a porta i contenidors intel·ligents. Castillejo va remarcar la voluntat municipal de superar l’actual model existent a Ripollet, basat en un sistema de contenidors separats per fraccions, que només aconsegueix separar correctament una tercera part dels residus generats al municipi, un quilo per habitant i dia. La regidora de Decidim Ripollet va defensar la necessitat de capgirar aquestes xifres, recordant que les directrius europees i la normativa a Catalunya obliguen a reciclar “un mínim d’un 70% del que produim o rebrem les conseqüències en forma de cànons o sancions que repercutiran en el municipi”.
L’objectiu de l’Ajuntament amb el nou sistema és superar, fins i tot, aquest 70% i per aconseguir-ho s’impulsarà una combinación de diferents models de recollida selectiva obligatòria. “L’anonimat del sistema actual dilueix la responsabilitat i no ens permet tenir eines per fer un seguiment acurat de l’ús”, va remarcar Castillejo.
L’única zona de la ciutat on no s’implantarà el porta a porta és al Pont Vell i Tiana, on s’emplaçaran contenidors tancats. La primera tinent d’alcalde de Ripollet va explicar que els veïns d’aquests barris disposaran d’una targeta per obrir-los i i bosses etiquetades amb codis de barres per a fer els abocaments.
A la resta de Ripollet s’aplicarà el porta a porta “més clàssic”, que permetrà l’Ajuntament fer “un seguiment acurat del resultat diari de la recollida”, així com un “punt d’acompanyament en el procés del canvi: identificar què falla, a on, per què i corregir tot allò que convingui”.
Per a fer l’implementació del nou sistema, Castillejo va explicar que comptaran amb un equip d’educadors ambientals que, en un primer moment, ajudaran a posar-ho en marxa i, posteriorment, faran seguiment de les incidències que vagin apareixent.
La regidora de Serveis Municipals va explicar que el procés de contractació que ara s’inicia és “complex” perquè es tracta d’un plec amb un import elevat: “Calculem que el procés de licitació no durarà menys de nou mesos i després un període d’implantació d’uns sis mesos més”. Un termini que ajudarà l’equip de govern a “explicar amb calma” el nou sistema i buscar l’assoliment de consensos amb totes les comunitats de veïns de Ripollet. “Sabem que és un canvi que afectarà a totes les llars de la ciutat i que haurem de superar reticències”, va reconèixer Castillejo. Malgrat tot, l’executiu local creu que pagarà la pena l’esforç perquè “donarà com a resultat un reciclatge de molta més qualitat i on totes les persones sabrem que estem col·laborant en un desenvolupament més sostenible”.
La primera tinent d’alcalde, per últim, va explicar que l’impuls d’aquest nou sistema és el resultat de “la confluència de moltes voluntats” i, en aquest sentit, va agrair la col·laboració de l’Agència Catalana de Residus (ACR), “amb un acompanyament tècnic i econòmic important” i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Segons Castillejo, aquests organismes veuen el projecte impulsat a Ripollet com “una iniciativa valenta que ha de servir d’impuls a la resta de ciutats de l’àrea metropolitana”.
Canvis a la neteja viària
A banda dels canvis a la recollida selectiva, la licitació iniciada per l’Ajuntament també inclou modificacions en la neteja viària de Ripollet. Així, Castillejo va explicar que s’amplia el contracte actual i s’incrementen “aquelles zones que es consideren d’intensitat molt alta pel seu ús”, focalitzades fins ara a les zones centrals del municipi i que incoporaran en el futur altres espais de la ciutat que ho requereixen.
El punt va comptar amb els vots a favor de Decidim, SOM Ripollet i el des d'ahir regidor no adscrit Eugeni Montanuy. El PSC s’hi va abstenir, reclamant que el canvi al porta a porta es faci progressivament i no de cop, mentre que Ciutadans hi va votar en contra argumentant que és “un plantejament lluny del consens veïnal”.