Garriga, que ha estat acompanyat per un altre membre de l’entitat, Carlos Quesada, ha donat detalls del projecte educatiu que l’Ajuntament té previst posar en marxa en relació a la memòria història i que s’emmarca en el conveni de col·laboració signat el passat mes de setembre entre el consistori i l’Amical de Mauthausen i altres Camps i de totes les víctimes del nazisme d'Espanya. Aquesta entitat sense ànim de lucre, constituïda pels supervivents dels camps de concentració i extermini del règim nazi, així com per familiars i amics de les víctimes del nazisme, té l’objectiu de reconèixer el que hi va passar i recordar la memòria dels que hi varen morir i patir, per tal d’alertar als ciutadans d'avui, especialment els més joves, dels perills de certes ideologies que poden desembocar cap a la intolerància i cap a l’anul·lació de drets de les persones i els pobles. “És important educar els nostres joves en la tolerància i l’antifeixisme. Cal que coneguin la història perquè no es torni a repetir”, ha explicat aquesta tarda Garriga durant la xerrada amb els instituts de Ripollet.
A través del conveni signat al setembre, l’Ajuntament formarà part de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més, convidant a participar a d'altres col·lectius i entitats locals. En el marc d’aquest acord de col·laboració, l’objectiu del projecte educatiu és oferir recursos als instituts, per tal que es puguin treballar a l'aula, amb alumnes de 4t d'ESO i Batxillerat, diferents temes relacionats amb la memòria històrica. També està previst oferir xerrades als centres i visites als camps de concentració de Buchenwald i Mauthausen. El projecte pretén, alhora, treballar amb els joves els valors de la tolerància, la democràcia i el rebuig de totalitarismes.
La xerrada virtual d’aquesta tarda és l’únic acte de les terceres Jornades de Memòria de Ripollet que l’Ajuntament pretenia celebrar durant la primera quinzena de novembre. Les restriccions per la pandèmia de la Covid-19 van obligar el consistori a suspendre el gruix de les activitats previstes. La regidoria de Memòria Històrica treballa ara per reprogramar els actes, si la situació epidemiològica ho permet, pel mes de gener, coincidint amb el Dia Internacional de l'Holocaust.
El programa comptava amb més d’una dotzena d'actes, com ara xerrades, exposicions, cinema, presentació d'un llibre i l’acte final de col·locació de les Stolpersteine, en homenatge als ripolletencs deportats als camps de concentració nazis.
Ahir, xerrada a Cerdanyola
Abans de presentar avui la Xarxa Mai Més als centres de secundària de Ripollet, el president d’Amical Mauthausen, Enric Garriga, va visitar ahir al matí l’Institut Forat del Vent de Cerdanyola, que a principìs de mes va anunciar la seva adhesió al projecte per treballar plegats per la memòria de la deportació i la prevenció del feixisme.