L’alcalde de Cerdanyola, Carlós Cordón, i el de Ripollet, José María Osuna, i les alcaldies d’altres ciutats del Vallès Occidental -Terrassa, Sabadell, Castellar, Sant Cugat, Rubí, Montcada i Reixac, Barberà, Palau Solità i Plegamans, Badia, Matadepera i Polinyà- han denunciat aquest els talls indiscriminats de llum als seus municipis i la manca de resposta d’Endesa.
Des de les diferents alcaldies s’ha exposat la situació que viuen a cada municipi i les actuacions que s’han portat a terme. Els batlles del Vallès Occidental denuncien la manca de manteniment de les instal·lacions elèctriques i la manca de resposta de la companyia davant la ciutadania i els ajuntaments. “Hem d’anar junts i col·laborar per enfortir la lluita contra el menyspreu absolut que ha mostrat Endesa. Necessitem un nou model de sobirania energètica, més just i democràtic”, ha resumit l’alcalde de Ripollet; José María Osuna.
El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha explicat que “els talls de llum que estem vivint al Vallès Occidental no són una situació puntual en moments d’alta demanda elèctrica sinó que ha afectat i afecta diferents municipis i a dia d’avui s’està agreujant donada la situació de pandèmia i la major demanda d’energia pel fred”. En aquesta línia, Giménez ha explicat que des de la comarca “exigim un millor manteniment de les instal·lacions elèctriques, no només correctiu, sinó també preventiu perquè aquestes situacions no passin en un futur”. Per abordar la situación, des del Consell Comarcal “es reactivarà la Taula de pobresa energètica, creada el 2016 per encàrrec del Consell d’Alcaldies, i demanarem que les companyies elèctriques afectades vinguin a explicar-nos quina és la planificació d’inversió”.
En el cas de Cerdanyola, la ciutat arrossega una problemàtica amb les infraestructures elèctriques des de fa molts anys. Des de l’arribada del nou govern s’han fet diverses reunions amb directius d’Endesa per reclamar solucions a aquesta problemàtica però, tot i la informació de la companyia elèctrica assegurant que està en marxa un procés de millora de la infraestructura, la situació no solament no ha millorat, sinó que ha empitjorat. Cerdanyola va patir un episodi especialment greu durant els aiguats de mitjans de desembre amb talls continus a diferents barris de la ciutat. L’Ajuntament de Cerdanyola està estudiant accions legals contra la companyia elèctrica juntament amb altres municipis que pateixen problemes en el servei des de fa anys.
L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, s’ha mostrat molt satisfet pel front comú dels alcaldes de la comarca, un objectiu que “hem anat perseguint en les darreres setmanes i que ha de servir per posar el tema en agenda i fer conjuntament totes les accions que calguin per solucionar-ho”.
Pel que fa a Ripollet, hi ha uns 200 habitatges afectats per aquests talls de subministrament, bàsicament al barri de Can Mas. A la vista d’això, l'Ajuntament va adreçar un escrit a la companyia per tal de demanar explicacions i que es prenguessin les mesures oportunes per evitar aquestes situacions que tantes molèsties estan produint als veïns. També es va elaborar un formulari personalitzat que es va posar a disposició de totes les persones que ho necessitessin, per tal que poguessin tramitar la reclamació davant la companyia de subminitrament elèctric. Al mateix formulari s'explica quin és el procediment a seguir. Després d’aquestes actuacions i de les demandes d'explicacions i solucions per part de l’Ajuntament a Endesa, la companyia ja ha fet una actuació d'urgència. Es tracta d'una actuació per seccionar la xarxa i descongestionar-la, amb la instal·lació de 2 armaris de distribució a una de les zones més afectades.
Osuna reivindica un nou model
Malgrat aquesta actuació d’urgència a la seva ciutat, l'alcalde de Ripollet, José María Osuna, ha estat un dels més contundents aquest matí, denunciant que “les energètiques han prioritzat una vegada més els beneficis per davant de la vida de les persones”. Així, Osuna ha denunciat que la pujada del preu de la llum “és un menyspreu i un atemptat contra les persones i la seva dignitat”. En aquest sentit, el batlle de Ripollet ha qüestionat el paper de les administracions catalanes i espanyoles, que “han estat una vegada més massa passives”, remarcant que “les portes giratòries cap a les elèctriques resten credibilitat a aquestes institucions”.
En la mateixa línia, Osuna ha defensat que cal treballar per un nou model de sobirania energètica “més democrática i per la justícia social”. El dirigent de Decidim Ripollet, igualment, ha apostat per la creació d’una empresa pública d’energia catalana que sigui “la llavor per quan poguem recuperar la propietat de la xarxa i distribució”. També ha instat a que s’obri la porta a la nacionalització de les companyies elèctriques per garantir aquest nou model de sobirania energètica.