Osuna va aprofitar l’ocasió per criticar novament a Endesa en relació als talls de llums que ha patit últimament Ripollet, especialment el barri de Can Mas, en un discurs que ha repetit en diversos fòrums supramunicipals durant les darreres setmanes. Així, el batlle va recordar que el problema va començar a principis del mes de desembre i va afectar, durant aproximadament un mes, unes 200 famílies de la ciutat.
Davant la manca de resposta al veïnat afectat, Osuna va explicar que l’Ajuntament va decidir donar un pas endavant i contactar amb Endesa per obtenir informació sobre què estava passant. El consistori, però, no va aconseguir cap comunicació inicialment per part de la companyia i, de fet, va fer diverses comprovacions per descartar que els talls de llum a la zona estiguessin relacionats amb l’enllumenat públic o amb la il·luminació nadalenca, posada en marxa per aquelles dates. Totes dues opcions van quedar descartades.
Osuna va denunciar que Endesa només va fer cas a l’Ajuntament “quan vam elevar el to” a través de les xarxes socials. “A l’endemà ja em van trucar i van posar totes les facilitats del món”. La companyia va explicar a l’alcalde de Ripollet que el problema tenia relació amb una sobrecàrrega de la xarxa elèctrica a la zona i que es solucionaria amb una segmentació que, efectivament, ja s’ha portat a terme.
Malgrat la solució, Osuna va insistir a denunciar dijous passat, com ja va fer anteriorment al Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (on és conseller), “el passotisme, menyspreu i impunitat que té Endesa”, lamentant que als responsables de l’elèctrica “els hi preocupa exclusivamente els seus beneficis, que són els d’uns pocs, per davant dels drets de les persones”.
En aquesta línia, el batlle de Ripollet va advertir que la companyia gaudiex de “la connivència de certs polítics de molta responsabilitat” a l’Estat: “L’existència de les portes giratòries és el que ho exemplifica de forma més clara”. Així, Osuna va instar els governs de l’Estat i de la Generalitat a que “facin allò que els hi toca” en virtut de les seves competències. La moció aprovada, de fet, exigeix a l’executiu de Madrid que adopti mesures urgents per la regulació dels preus del mercat elèctric i frenar l’especulació en moments de màxima vulnerabilitat social i econòmica.
El text també reclama al govern central que ofereixi informació “de forma transparent” en quant a l’aportació pública que es fa a les empreses subministradores, així com a implementar una tarifa regulada que protegeixi especialment a les famílies més vulnerables i als sectors econòmics i comercials més afectats per la crisi.
La moció - aprovada per tots els grups excepte Cs, que es va abstenir- reclama a les empreses subministradores que “acompleixin amb la seva obligació de satisfer amb la prestació de serveis pels què la ciutadania, com a legítims clients, paguen un preu molt alt”. El text, igualment, reclama a l’Estat i la Generalitat que facin una auditoria a les companyies subministradores d’energies responsables de les xarxes on s'hagin produït talls elèctrics durant la tempesta Filomena i a sancionar, en cas que sigui pertinent, en aquells casos on es demostri que els talls s'han produït pel mal estat de la xarxa de distribució.
En el cas de la Generalitat, els grups municipals de Ripollet també li exigeixen que, atenent a les seves competències, faci “el control, seguiment i garantia de la bona implementació i distribució de la xarxa i servei en les llars del municipi i establiments, comerços i empreses de la ciutat”.
Més enllà de les peticions a l’Estat i la Generalitat, Osuna va explicar que el problema de fons es troba en “aquest model energètic oligopòlic capitalista” i, en aquest sentit, la moció demana que s’incorporin les aportacions realitzades pels futurs integrants de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública perquè la transposició de les directives europees sobre Transició ecològica per “anar a un escenari ambiciós de gestió ciutadana i municipalista de l’energia”.