L’acord assolit per totes les forces polítiques amb presència al consistori contempla la voluntat de constituir, el més aviat possible, el nou Consell Municipal de Desenvolupament Econòmic a qui s’encarregarà l’elaboració d’un “document estratègic per fomentar l’ocupació a Ripollet, així com per l’enfortiment del teixit econòmic, productiu, industrial i comercial local”. Un cop realitzar, segons s’estipula al text aprovat dijous passat, l’informe resultat s’elevarà al plenari per tal de ser aprovat.
“Pacte de ciutat”
La moció, tal i com va explicar el portaveu municipal del PSC, Luis Tirado, remarca que el mercat del treball a Ripollet està patint més que altres municipis a causa de la Covid-19 i, de fet, recorda que el municipi va tancar el 2020 amb una taxa d’atur del 16% i amb 3104 famílies sense feina, amb un increment del 25,82% en només 1 any. Tirado, igualment, va advertir que l’atur femení de Ripollet està per sobre del 19% només superat a la comarca per Badia del Vallès. “Respecte a l’atur juvenil estem també una taxa de més del 19% i amb les persones de més de 55 anys estem per sobre del 27%”, va detallar el portaveu socialista.
En la mateixa línia, Tirado va lamentar que Ripollet “porta ja massa temps” sent la tercera ciutat més afectada de la comarca per l’atur, només superada per Badia i Rellinars, i amb una taxa d’atur 3 punts pitjor que la de la comarca. Totes aquestes dades, segons el dirigent del PSC, “només posen de manifest el drama que estan patint moltíssimes famílies a la nostra ciutat” per tenir una vida digna: “Tenim 2.062 persones aturades de més d’un any i 656 amb més de dos anys aturades”.
Per capgirar aquesta situació, Tirado va defensar que Ripollet necessita “un pacte de ciutat” en què tots els agents implicats i les forces polítiques “puguin aportar per sortir d’una situació que ja portem patint fa massa temps”. El dirigent socialista creu que Ripollet té “una avantatge competitiu que no estem aprofitant”, en aquest cas referent a la seva situació geográfica: “Estem molt ben connectats, al costat d’una gran ciutat que pot generar moltes oportunitats per ciutats com la nostra, però s’han de saber aprofitar i no ho estem fent”.
“Bon moment per seure”
Des del govern municipal, la tinent d’alcalde d’Ocupació, Txell Caler, va reconèixer que les xifres d’atur de la ciutat són “preocupants” des de fa temps: “Confesso que cada mes, quan rebem les dades, se’m fa un nus a l’estomac perquè sabem les dificultats per les quals estan passant els treballadors i les empreses del municipi”.
Tot i aquesta realitat, Caler va defensar la tasca de l’executiu local per capgirar la situación. Així, la regidora de Decidim va explicar que, quan van assolir el govern l’any 2015, es van trobar amb un Patronat d’Ocupació “enfocat a proveir de personal les obres públiques com extensió de la brigada municipal”. Caler va detallar que la primera tasca de l’equip de govern aleshores va ser “reestructurar organitzativament el patronat i definir una estratègia d’àmbit validada pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) amb una missió, objectius, estratègies i un pla d’acció”. Aquests canvis van permetre, segons va explicar la tinent d’alcalde d’Ocupació, crear l’unitat d’empresa i emprenedoria, començar a fer cens d’empreses, anàlisi estratègiques dels PAES i elaborar el projecte de modernització de polígons. A més, l’Ajuntament va col·laborar amb el grup que va impulsar la creació de l’Associació d’Empreses de Ripollet.
Caler també va destacar l’aportació de l’executiu local en el camp de l’economia social i solidària, remarcant que “estem elaborant projectes que afavoreixen el desplegament d’aquest altre model econòmic”. Igualment, la regidora va explicar que la seva àrea treballa en iniciatives transversals amb d’altres departaments de l’Ajuntament i que “ens hem obert cap a l’exterior, participant en òrgans supramunicipals, com el SOC, la Diputació, la AMB o el Consell Comarcal”.
Per tot plegat, Caler va reivindicar que l’àrea municipal d’Ocupació “ha anat guanyant pes i s’han anat enfortint els equips de treball d’orientació i formación per tal de poder acompañar i donar eines competencials el més ajustades possibles a les necessitats de les persones usuàries del servei i millorar la seva ocupabilitat”.
La regidora d’Ocupació va recordar que l’Ajuntament té en marxa projectes que han de ser “transformadors”, com el de Ripollet Vital o el Viver d’Empreses. També va avançar que aquest mes començaran a treballar sobre l’estratègia a seguir per incentivar la reindustrialització dels terrenys de Sintermetal “i sobretot per pensar quin valor diferencial podem aportar com a municipi i que volem ser dins del territori”.
En aquest sentit, Caler es va felicitar per la moció aprovada dijous passat al plenari, remarcant que “és un bon moment per seure tots plegats” i crear el nou Consell Municipal de Desenvolupament Econòmic: “Hem de teixir junts una estratègia de municipi que vagi molt més enllà de banderes polítiques, que impulsi l’economia de la ciutat i que la situï dins del mapa de la comarca, amb una mirada ambiciosa i apuntant cap a d’altres models productius”.