L’Associació de Familiars i Cuidadors de Malalts d’Alzheimer deixa Cerdanyola i desenvoluparà la seva tasca a partir d’ara a Ripollet - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

L’Associació de Familiars i Cuidadors de Malalts d’Alzheimer deixa Cerdanyola i desenvoluparà la seva tasca a partir d’ara a Ripollet

Després de vuit anys a Cerdanyola, l’Associació de Familiars i Cuidadors de Malalts d’Alzheimer (ACFA) deixarà la ciutat i desenvoluparà la seva activitat a Ripollet. L’entitat va haver de tancar el seu local a la plaça de la Pietat fa uns tres mesos, on realitzava tallers i activitats de teràpia i rehabilitació, perquè un informe tècnic de l’Ajuntament de Cerdanyola va detectar diverses irregularitats. Després que no hagi trobat solució al seu problema a Cerdanyola, l’ACFA ha optat per marxar a la ciutat veïna, fet que ha comportat les critiques de l’oposició.

De fet, la notícia del canvi de ciutat de l’entitat l’ha donat a conèixer un manifest signat pels portaveus de la totalitat dels grups a l’oposició a Cerdanyola -ERC, Guanyem, Ciutadans, En Comú Podem, Junts per Cerdanyola i PP- on mostren el seu “suport i agraïment” a l’associació, alhora que carreguen contra l’actuació en aquest cas del govern local del PSC.

Els sis grups expliquen que aquesta setmana han conegut que l’ACFA ha trobat un local idoni per continuar la seva activitat, però que “malauradament” el nou espai no es troba a la ciutat: “L’Ajuntament de Ripollet va oferir-lo a l’associació, que va dubtar, fins que ha vist que tres mesos no han estat suficients perquè el nostre govern hagi trobat una alternativa adequada”.

Els grups de l’oposició a Cerdanyola coincideixen en què les entitats sovint cobreixen una necessitat social que les administracions no ofereixen, remarcant que “una ciutat rica en participació i associacionisme és una ciutat amb recursos, amb més i millor oferta de serveis, amb qualitat de vida”. En el cas de Cerdanyola, “en tenim força i sovint tiren endavant les seves activitats en situacions que no són les millors i amb ajudes minses”.

En aquesta línia, i centrant-se en el cas concret de l’ACFA, els sis grups a l’oposició destaquen que la seva activitat és “transcendent”, ja que “forma i atén els cuidadors i familiars de malalts d’Alzheimer, treballa la memòria i reforça els nous aprenentatges, per ajudar a aturar la progressió d’aquesta terrible malaltia”. Així, els partits signats del manifest lamenten que aquesta aturada de tres mesos ha tingut impacte, “sens dubte”, sobre les persones usuàries.

ERC, Guanyem, Ciutadans, En Comú Podem, Junts i PP han expressat el seu “reconeixement i agraïment” a l’entitat, pel servei i els recursos que ha ofert durant aquests anys des de Cerdanyola, alhora que han lamentat “profundament” el paper que ha fet el govern de la ciutat en tot aquest procés: “Ens fa sentir impotència i decepció, perquè no ha sabut trobar solucions i tot sovint ha fet més la impressió de posar pals a les rodes més que d’ajudar”.

En qualsevol cas, els sis grups han desitjat “una llarga vida” a l’associació ACFA, expressant el seu desig per tal que “pugui continuar oferint els seus serveis i recursos als cerdanyolencs i les cerdanyolenques i que trobin a la ciutat veïna una gestió àgil i eficient per part de les administracions i el suport que aquí no els hem sabut donar”.

 

Vuit anys d’activitat a Cerdanyola

ACFA Cerdanyola va iniciar la seva activitat al 2013 al local de l’Associació de Veïns de Sant Ramon. Tres anys més tard, i gràcies a les gestions de Rotary Club i del seu president, Josep Tarrès, van poder disposar del local on desenvolupaven fins ara la seva tasca, propietat de la família Sugrañes. Actualment atenen 15 malalts d’Alzheimer i un total de 68 famílies.

ACFA és una entitat sense ànim de lucre creada per treballar a favor dels familiars de les persones afectades per la malaltia. Dóna suport a totes las persones que són cuidadores de malalts i malaltes d’Alzheimer a Cerdanyola i, alhora, ajuda a millorar la qualitat de vida dels malalts i malaltes i fer front als estats d’ànim que tenen lloc durant la malaltia.

Els objectius específics del projecte són ajudar a la persona cuidadora a afrontar la demència del malalt i els canvis que es produiran en la familia; facilitar un espai de comunicació que els permeti un maneig millor dels seus conflictes; evitar l’aïllament social de la persona cuidadora, ajudant-la a identificar formes contructives d’expressar sentiments; i també tallers per a persones malaltes d’Alzheimer.

Pages