ERC reclama “eficàcia i eficiència” al govern del PSC a Cerdanyola en la tasca per erradicar l’amiant a la ciutat - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

ERC reclama “eficàcia i eficiència” al govern del PSC a Cerdanyola en la tasca per erradicar l’amiant a la ciutat

El regidor d’ERC a l’Ajuntament de Cerdanyola Albert Turon ha lamentat a través de les xarxes socials que el consistori no hagi presentat cap projecte local per optar a la línia de subvencions que l’Agència Catalana de Residus destina a la retirada, en origen, de residus de materials d'aïllament i de la construcció que continguin amiant, ubicats a l’àmbit territorial de Catalunya.

En una piulada a través del seu perfil personal a twitter, Turon ha remarcat que “tothom que segueix el tema amb atenció” sap de l’existència d’aquestes ajudes que la Generalitat va ampliar el passat mes de juliol amb 2,9 milions d’euros més respecte a la partida inicial aprovada enguany. El regidor dels republicans, però, denuncia que el govern socialista de Cerdanyola s’ha assabentat de la convocatòria quan ERC ha preguntat quins projectes hi havien presentat. “Resposta: cap. Perquè no sabien que existia”, ha piulat Turon.

El dirigent independentista ha lamentat el desconeixement del PSC d’unes ajudes referents a un tema tan sensible en una ciutat que “és la zona zero de l’amiant a Catalunya i part d’Europa”, circumstància que “sabem i patim”. De fet, l’Ajuntament va impulsar fa uns mesos la creació de la Taula de l’Amiant de la ciutat, un projecte que pretén sumar esforços per erradicar els materials contenidors d’amiant a la ciutat, així com donar cobertura a totes les persones afectades.

A fi d’iniciar els treballs per consensuar i definir noves actuacions en l’àmbit, la Taula va acordar aleshores la constitució d’una Comissió Tècnica. A més, es va habilitar una adreça de correu electrònic -taulaamiant@cerdanyola.cat- per tal que qualsevol ciutadà o ciutadana pogués fer arribar les seves propostes, així com manifestar el seu interès a participar de properes sessions.

Tot i la tasca impulsada, Turon ha demanat al govern municipal que vagi un pas més enllà en la feina que es realitza en aquesta qüestió. Així, el regidor d’ERC considera que “no n’hi ha prou amb bones paraules o inaugurar monuments” o “amb plànyer-nos que les finances municipals no poden arribar a tot arreu”. En un clar missatge a l’executiu socialista de Carlos Cordón, el dirigent republicà defensa que “cal treballar de forma eficaç i eficient” en aquest terreny “per les víctimes, tantes que en tenim, i per minimitzar les que vindran”.


Un greuje que s’allarga més de 100 anys
A Cerdanyola es va instal·lar el 1907 la primera i més gran fàbrica de fibrociment de tota Espanya, la qual va estar activa durant 90 anys. L’amiant a més de provocar diverses patologies, algunes d’elles molt greus com la fibrosi pleural o l’asbestosi, estudis científics han demostrat que es tracta d’un cancerigen de primer ordre que contamina per via inhalatòria, sent l´únic causant de la totalitat de mesoteliomes (un càncer específic, molt agressiu, originat a la pleura i a altres mesotelis), així com d’un 10-15% dels càncers de pulmó i d’alguns càncers de laringe i esòfag. A més s’estima que més del 70% de l’amiant instal·lat al país ha arribat al final de la seva vida útil (30-35 anys) incrementant la quantitat de fibres que s’alliberen al medi ambient.

En compliment d’una directiva de la Unió Europea, des de l’any 2002 està prohibida la producció, ús i comercialització d’amiant o materials amb amiant a l’Estat Espanyol. Tot i això, segons un estudi realitzat pel Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona, s’estima que, a Catalunya​, hi han instal·lats 4.220.000 tones de plaques de fibrociment i entre unes 8.000 i 32.000 tones de material d’amiant en projectats i calorifugats, conformant, entre altres elements: cobertes, revestiments, aïllaments o canonades en edificis tant públics com privats i fals sostres en edificis d’oficines, que pràcticament han assolit la seva vida útil.

Pages