L’Ajuntament de Cerdanyola podria deixar d’ingressar 5,5 milions d’euros l’any vinent per l’anul·lació de les plusvàlues; el de Ripollet, al voltant d’1,5 - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

L’Ajuntament de Cerdanyola podria deixar d’ingressar 5,5 milions d’euros l’any vinent per l’anul·lació de les plusvàlues; el de Ripollet, al voltant d’1,5

Els ajuntaments de Cerdanyola i Ripollet no són aliens al terrrabastall generat per la decisió del Tribunal Constitucional (TC), que aquesta setmana ha donat un cop definitiu contra l’anomenat impost de les plusvàlues, el que cobren les corporacions locals per la venda, la donació o l’herència d'un habitatge. El TC ha tombat els principals articles de la llei que regula l’impost, de manera que fa inviable que s'apliqui.

En concret, el TC ha declarat inconstitucional part de l’article 107, que establia fins ara la base imposable de l'impost i fixava com s'havia de calcular, perquè el resultat era que sempre hi havia plusvàlues, encara que la propietat es vengués a un preu inferior al registrat.

La decisió judicial suposa un cop molt dur als comptes dels ajuntaments, que ja estan alertant de les dificultats que suposarà per les finances municipals. De fet, des del món local demanen al ministeri d’Hisenda que reformuli l’impost per garantir la seva constitucionalitat. 

La sagnia, a més, pot ser encara més gran per a les corporacions locals, ja que el TC aclareix que, si bé la decisió no té efectes retroactius en els casos que hi hagi un pronunciament judicial en ferm, els ajuntaments sí hauran de tornar els diners en aquells casos en què s’hagi impugnat i no hi hagi resolución.

L’impost sobre les plusvàlues ha estat una important font de finançament dels ajuntaments, el segon impost en importància per darrere de l’IBI. Des de l’Associació Catalana de Municipis reconeixen que “la sentència dona el cop definitiu” a les hisendes locals i adverteixen que afecta directament la seva suficiència financera quan s’estan elaborant els pressupostos de l’any vinent.

En el cas de Cerdanyola, per exemple, l’Ajuntament explica que aquest 2021, fins a dia d’avui, s’han ingressat 4.562.997,11 euros a través del cobrament de la plusvàlua. L’estimació del consistori era arribar als 5,3 milions d’euros a finals d’any. La previsió de cara a 2022 que feia el consistori, abans de la decisió del TC, passava per elevar aquesta xifra fins als 5,5 milions d’euros. 

En el cas de Ripollet, l’Ajuntament explica que, a 31 de setembre d’enguany, havia recaptat 1.429.650,32 euros a través de l’impost municipal de plusvàlua aquest 2021. Una xifra que ja està per sobre dels 1.290.461,57 euros que va ingressar l’any passat.

Pensant en 2022, l’estimació d’ingressos per l’impost ara anul·lat per la decisió del TC que feia l’Ajuntament de Ripollet arribava fins als 1,5 milions d’euros.


Moció d’urgència d’ERC a Cerdanyola

L’anul·lació de les plusvàlues tal i com estaven calculades fins ara i l’impacte en les finances dels ajuntaments podria arribar al plenari de l’Ajuntament de Cerdanyola aquesta mateixa tarda, durant la sessió ordinària del mes d’octubre, si prospera la moció d’urgència presentada per ERC. Els republicans demanaran a la resta de grups l’opció de debatre el seu text, que reivindica “un càlcul just de la plusvàlua” i un sistema per compensar els ajuntaments que, en el cas de Cerdanyola, podria perdre un 10% dels seus ingressos. 

Des de la formació independentista lamenten la inacció del govern de l’Estat els darrers quatre anys, en referència al fet que el TC ja va declarar l’any 2017 nul l’impost si no hi havia hagut guanys. “O el govern espanyol desenvolupa mesures urgents o caldrà retallar un 10% les despeses municipals. La situació és greu”, reconeix la portaveu municipal d’ERC a Cerdanyola, Helena Solà, qui ha lamentat que la ciutadania ha patit “un impost injust durant anys”.

Pages