Des de la Taula, creada el març de 2019, assenyalen que la jornada al MAC servirà per exposar les seves propostes, així com les accions que es plantegen a partir del proper mes de gener. En qualsevol cas, el col·lectiu ha fet públic un comunicat on demana a l’Ajuntament que faci un pas endavant per recuperar la memòria històrica i preservar el patrimoni cultural i ambiental de Cerdanyola.
La Taula assenyala que, des de l’inici del present mandat, ha mantingut diverses trobades amb responsables municipals, entre ells l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, per fer arribar al govern les seves propostes. Unes idees que darrerament han fet arribar novament a l’actual regidor de Cultura, Óscar Pons, i que principament serien la protecció del cementiri de Cerdanyola; la revisió, actualització i seguiment del Catàleg del Patrimoni; la revisió i plantejament de les necessitats del personal dels Museus de Ca n’Oliver i del MAC; l’increment dels recursos destinats als Museus; el projecte del Parc Cultural Arqueològic; la recuperació d’edificis Patrimonials del centre de Cerdanyola; la creació d’un Arxiu Històric que permeti recuperar i conservar la documentació històrica de la ciutat; els usos de la Torre Vermella; un Centre d’Interpretació de la Història de Cerdanyola, on s’hi inclogui la memòria històrica, espai per a entitats culturals i patrimonials...; una Sala d’Art Contemporani; un magatzem i reserva per al Museu d’Art de Cerdanyola; la museïtzació d’espais històrics de la ciutat; o la definició d’usos de Can Llopis.
Tot i constatar la “sintonia” amb el govern local, des de la Taula lamenten que “va passant el temps” i , fins ara, “no tenim respostes concretes a cap de les propostes realitzades”. Les entitats diuen ser conscients de les dificultats afegides per implementar iniciatives aquests mesos arran de la crisi de la Covid-19, però han mostrat la seva esperança que la represa de les converses amb l’equip de govern obri “un nou horitzó de col·laboració”.
Des de la Taula denuncien que Cerdanyola pateix, des de fa molts anys, “greus carències” en matèria de gestió cultural i conservació del patrimoni, un greuge encara més flagrant si es compara amb “com es tracta i gestiona el tema del Patrimoni Local en altres ciutats properes”. En aquesta línia crítica, el col·lectiu lamenta que “moltes coses que han passat a Cerdanyola durant els darrers mandats només es poden qualificar com de vergonya i de veritable desastre”.
Més enllà de retrets, la Taula creu que el més important ara “és deixar enrere el temps de les excuses: “Ni aquests temes són tant complicats com sovint es diu ni és cert que no hi hagi recursos econòmics, ni tampoc és cert que Cerdanyola no tingui un patrimoni de qualitat que no justifiqui segons quina mena d’esforços”. En aquesta línia, les entitats lamenten que el patrimoni de Cerdanyola com a ciutat (històric, mediambiental, paisatgístic, documental, fotogràfic...) “fa ja massa anys que s’està deteriorant” i que “sovint el problema ha estat les poques ganes d’uns responsables municipals que potser no s’ho creien o potser no es volien complicar la vida”. Les entitats de la taula, en canvi, “sí que ens ho creiem” en una lluita en què diuen no estar sols.
A banda de les propostes concretes, la Taula demana a l’Ajuntament que faci un pas endavant amb un full de ruta clar: “Cerdanyola necessita urgentment d’un Pla Director de Patrimoni Cultural que serveixi per a definir les polítiques de gestió del patrimoni cultural local en els propers anys i que defineixi el marc d’actuació de les polítiques patrimonials i les línies estratègiques que permetran en el futur definir els objectius de gestió, la temporalització, la metodologia i els recursos necessaris per la seva implementació”.