Ripollet presenta un programa de Sant Jordi de conte per impulsar la cultura i fomentar la lectura - A FONS VALLES

LOGO-Afons_2

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Post Top Ad

demo-image

Ripollet presenta un programa de Sant Jordi de conte per impulsar la cultura i fomentar la lectura

El teu espai

tablet
L’Ajuntament de Ripollet, a través del Departament de Cultura i Patrimoni, ja ho té tot a punt per a la celebració de la diada de Sant Jordi, que aquest any serà just després de Setmana Santa. Com és habitual, la programació s’estendrà pràcticament per tot el mes d’abril, amb un conjunt d’activitats ben diverses i adreçades a tots els públics. Comptarà amb xerrades, tallers, exposicions, presentacions, espectacles i la fira de la diada de Sant Jordi, a la rambla, el dia 23 d’abril. Seguint les petjades de l’any passat, la il·lustració torna a assolir un gran protagonisme, ja que uneix el vessant artístic i la literària. En aquest sentit, la imatge d’aquest Sant Jordi és un ratolí llegint, fent referència a aquest personatge literari protagonista de nombrosos contes, com el clàssic alemany, ‘El Flautista d’Hamelín’.


Dibuixant contes

Tal com va explicar la regidora de Comerç, Eva Herrera, durant la presentació del programa, aquest dilluns, enguany un total de 18 comerços es convertiran en espai expositiu de la mostra ‘Dibuixem contes: el Flautista d’Hamelín’, coproduïda per l’entitat local RipoArt i la Biblioteca de Ripollet. Es tracta de la interpretació artística d’aquest conte a través de la il·lustració, que es podrà veure durant tot el mes d’abril als aparadors comercials de la ciutat. La inauguració tindrà lloc el pròxim dissabte, 5 d’abril, a les 12 h, mitjançant un itinerari que sortirà del Centre Cultural. L’exposició compta, com a activitat complementària, amb el taller d’il·lustració ‘Fes el teu Flautista d’Hamelín’, el 26 d’abril, a les 18 h, al Centre Cultural.

El comerç també marcarà la diada de Sant Jordi, ja que una de les novetats d’aquest any és el trasllat de la fira a la Rambla, per conviure amb el mercat setmanal del dimecres. Com va explicar el regidor de Cultura, Roger Bayó, des del carrer de Padró i fins a Pau Casals s’instal·laran diferents espais, com l’Espai del llibre i la lectura, de 9 a 21 h, amb parades de llibreries, floristeries i entitats, així com l’Espai de la Biblioteca Municipal, de 9 a 20 h. Pel que fa al nombre de participants, la fira comptarà amb quatre parades més que l’any passat, entre elles una floristeria, dues llibreries, més una vintena d’entitats locals i set autors/es i il·lustradors/es.

Els visitants també hi trobaran, de 10 a 19 h, la carpa de Ripollet Ràdio, amb programació especial de Sant Jordi. I de 17.30 a 19.30 h, hi haurà I’Espai de jocs de taula ‘El Museu dóna joc’, que organitzen de manera conjunta el Centre de Normalització Lingüística i el CIP Molí d’en Rata, en col·laboració amb la Biblioteca. També durant la tarda, de 17 a 20 hores, l’Associació Traça. Grup promotor de la fàbrica d’art i creació realitzarà una lectura de poesia d’a prop al Parc dels Mestres.

D’altra banda, el dia de Sant Jordi s’han programat dos espectacles per al públic familiar. D’una banda, La Caixeta, a càrrec de la Cia. Holoqué, de 17.30 a 20.30 h, al pati del Centre Cultural. Un viatge explicat amb hologrames i vídeo mapping, que tracta sobre una bonica història d’amor prohibit entre la música i la dansa sota el govern del Rei Por. I de 18.30 a 19.30 h es podrà gaudir de l’espectacle de carrer itinerant Rats!, a càrrec de la Cia. Campi qui Pugui, basat en el conte tradicional ‘El flautista d’Hamelín’. Una adaptació gegant i gamberra de la història, on unes rates juguen amb tot allò que es troben pel carrer, seguint els passos del flautista que les guia des de les alçades.


Sant Jordi als equipaments culturals

A banda dels actes del dia 23, els equipaments culturals també s’afegeixen a la celebració de la Diada amb l’organització de diverses activitats durant tot el mes. Així, el CIP Molí d’en Rata ha programat, dissabte 5 d’abril, la sessió de Juga amb la història: Dracs i dimonis. Juguem amb el bestiari modernista, a càrrec de Catàrtic. Un taller on infants i adults podran construir un drac fantàstic inspirat en el trencadís modernista. Dimarts, 8 d’abril, l’equipament acollirà la presentació del llibre ‘Ripollet desaparegut’, de les autores Helena Bea i Àngels Leiva, dins la Col·lecció Catalunya desapareguda. Un recorregut visual a partir de la fotografia de l’evolució de Ripollet, des de finals del segle XIX fins als anys vuitanta del segle XX. I el 24 d’abril es farà al CIP un taller d’El museu endolceix les festes, on les persones participants aprendran a fer pa de Sant Jordi, amb Àngel Salud. Al Centre Cultural, el dissabte 12 d’abril al matí, es farà un taller de cuina en família per aprendre a cuinar un altre dolç típic d’aquesta festivitat, les pomes de Sant Jordi.

La Biblioteca Municipal, per la seva banda, acollirà de l’1 al 26 d’abril, Ripolletres, una mostra de llibres que parlen de Ripollet, o escrits per autors i autores de la nostra ciutat. Dimecres, 9 d’abril, oferirà l’Hora del conte ‘Un desert de contes’, per a infants a partir de 4 anys, a càrrec de Rahmon Roma.

Un Sant Jordi on també podrem gaudir de contes en anglès, a càrrec de Kids&Us Ripollet, que el pròxim 25 d’abril a la tarda oferirà ‘Story time’, al pati del Centre Cultural, una representació teatralitzada i musicalitzada en anglès.

Diferents entitats culturals també oferiran activitats durant el mes d’abril dins el programa de Sant Jordi, com la ballada de sardanes, el 27 d’abril davant del Centre Parroquial, que organitza l’Associació Sardanistes de Ripollet i que tindrà la participació de la Cobla BellPuig. Un dia abans, dissabte 26 d’abril, hi haurà una cercavila de tunes organitzat pel Centro Aragonés de Ripollet, en homenatge al seu patró Sant Jorge i el tradicional concert de tunes a les 18 hores al Teatre Auditori.


Visitem la Xamuskina

Per últim, com va explicar el regidor d’Educació, Óscar López, són molts els centres educatius que fan activitats al voltant de Sant Jordi. Enguany, alumnes de cinc escoles del municipi visitaran la Xamuskina al Centre Cultural. Alumnat del Cicle Formatiu d’Educació Infantil de l’institut Lluís Companys els explicarà la seva llegenda d’aquesta figura de l’imaginari festiu de Ripollet, inspirada en els dracs de ferro de la Torre de l’Argentera, que justament va néixer per Sant Jordi. Aquesta activitat s’inclou dins el programa de Cultura popular a les escoles, que l’Ajuntament de Ripollet està impulsant aquest curs als diferents centres educatius, amb el suport del Pla Educatiu d'Entorn. 

Pages