El projecte ‘Barcelona Ciutat Europea del Bosc 2022’ pren forma a Cerdanyola - A FONS VALLES

A FONS VALLES

DIARI DIGITAL DE CERDANYOLA I RIPOLLET

Últimes noticies

Post Top Ad

El teu espai

El projecte ‘Barcelona Ciutat Europea del Bosc 2022’ pren forma a Cerdanyola

El Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) ha acollit aquest matí el seminari preparatori del projecte ‘Barcelona Ciutat Europea del Bosc 2022’, després que el European Forest Institute concedís el passat mes d’octubre a la capital catalana l’organització de la conferència anual de l’any vinent i el reconeixement internacional. La candidatura compta amb el suport de diverses organitzacions, entre elles l’Ajuntament de Cerdanyola.

Barcelona, que va presentar la seva candidatura liderada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), va competir amb Madrid, Sòria i Navi Sadf (Sèrbia).
La candidatura que ha guanyat proposa la celebració d’activitats, al llarg de tot l’any 2022, que tinguin com a tema central de debat l’impacte de la bioeconomia circular en entorns urbans, que superin la tradicional dicotomia entre espais urbanitzats i espais naturals, i així definir una visió per al futur urbà del que s'anomenen ‘biociutats’. Des del 2014, les ‘European Forest Cities’ han estat Bilbao, Sant Petersburg, Viena, Oslo, Aberdeen, Bonn i el 2021 serà Praga.
A la candidatura presentada s’hi han emfatitzat els programes desenvolupats actualment sobre la promoció de la biodiversitat a l’àrea metropolitana, incloent-hi la participació ciutadana, la lluita contra el canvi climàtic, la renaturalització de l’espai públic i l’ús de solucions basades en la natura i, específicament, el desenvolupament de projectes innovadors de construcció amb fusta.
La candidatura inclou també un programa educatiu sobre boscos i biociutats als centres educatius de l’àrea metropolitana de Barcelona; un acte en què es presentaran projectes relacionats amb la reforestació del planeta, la silvicultura intel·ligent dels boscos i la promoció de la biodiversitat; el desenvolupament d'un festival de cinema i ecologia; un concurs internacional de dissenyadors per desenvolupar productes relacionats amb les biociutats, la presentació i visita d’edificis emblemàtics construïts amb fusta, i el desenvolupament d’un seminari durant l'Smart City Congress.
La conferència principal es desenvoluparà durant el mes d’octubre del 2022 en diversos emplaçaments de l’àrea metropolitana, com ara l’Hospital de Sant Pau (on l’EFI hi té una subseu) i Valldaura Labs de l’IAAC, ubicat al parc de Collserola dins del terme municipal de Cerdanyola.

Seminari preparatori al MAC
Després de confirmar-se l’elecció del projecte a l’octubre, els seus impulsors s’han reunit aquest matí al MAC de Cerdanyola per, entre d’altres aspectes, abordar les línies de treball de les biociutats. Posteriorment, s’ha celebrat una reunió de representants del comité organitzador en què, després de la benvinguda per part de l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, han intervingut Marc Palahí, director del Euipean Forest Institute; Ramon Torra, gerent de l’AMB; i Vicente Guallart, de l’IACC. 
També s’ha presentat la imatge gràfica del projecte i s’han abordat reptes de futur amb intervencions de representants de la Diputació de Barcelona, la Generalitat, el Consorci del Parc de Collserola, el CREAF o el CTFC. Isidre Sierra, vicepresident de l’AMB ha posat el punt i final al seminari.

Pages